Polovina hotela u Crnoj Gori zatvorena, kako se privlače turisti

Polovinu jula, sa pogoršanjem epidemiološke situacije, Crna Gora dočekuje sa gotovo polovinom neotvorenih od ukupno oko 450 hotela koji broje oko 44.500 kreveta.

"Otprilike između 45 i 50 odsto hotela u Crnoj Gori je otvoreno, a kada govorimo o kapacitetima tih hotela, to je značajno više od toga. Trenutno u Crnoj Gori, imamo oko 5.500 gostiju u hotelima, tako da govorimo o nekih 12,13 procenata ukupne popunjenosti", kaže državni sekretar Ministarstva turizma Damir Davidović.

Iako su, bar u julu, očekivali turiste sa svih tržišta, hotelijeri se suočavaju sa otkazivanjem rezervacija stranih gostiju, potvrđeno je Vijestima iz Privredne komore.

"Karakteristika za početak jula ove godine, je da se rezervacije uglavnom vrše na par dana, pred sam dolazak i zato je procjena popunjenosti za naredni period otežana. Većina dosadašnjih rezervacija je otkazana do 15. jula, a u nekim gradovima i do početka avgusta. Trenutno u Crnoj Gori boravi oko 10 odsto turista u odnosu na početak jula prošle godine. Strani turisti koji trenutno borave na Žabljaku i Kolašinu su Česi, Poljaci, Njemci i Slovaci, a očekuju se posjete iz Izraela, Francuske, Njemačke, Belgije", kažu u Privrednoj komori.  

Hotelijeri tokom praznika očekuju veći broj gostiju, uglavnom domaćih, kojima u sklopu akcije "Ljetuj doma" nude niže cene. To pozdravljaju u Ministarstvu turizma i nadaju se da će se povećati i broj individualnih dolazaka iz inostranstva.