Josipović i Bandić u drugom krugu

U drugi krug izbora za predsednika Hrvatske ulaze Ivo Josipović i Milan Bandić. Josipović osvojio 32,44, a Bandić 14,84 odsto glasova. Trećeplasirani Andrija Hebrang sa osvojenih 12,01 odsto glasova.

Kandidat SDP-a za predsednika Hrvatske Ivo Josipović i nezavisni kandidat Milan Bandić ulaze u drugi krug predsedničkih izbora koji je zakazan za 10. januar. Prema prvim nezvaničnim rezultatima koje je objavila Državna izborna komisija kandidat CDP-a dobio je 32,44 odsto, a slede Bandić (14,84 odsto), Andrija Hebrang (12,01).

"Hrvatskoj je potreban odlučan i sposoban predsednik na kojeg ni jedna stranka neće moći da utiče", izjavio je Milan Bandić nakon objave službenih rezultata izbora.

"Rezultat govori da je pravda pobedila", rekao je SDP-ov kandidat Ivo Josipović reagujući na ishod izbora.

"Pozivam sve da glasaju za svetlo, a ne za tamu. Hrvatska je danas bila u prilici da bira između pravde i nepravde, zakona i bezakonja", istakao je Josipović.

Državna izborna komisija tačno u ponoć saopštila je i da je Nadan Vidošević osvojio je 11,33 odsto glasova, Vesna Pusić (7,25), Dragan Primorac (5,93), Miroslav Tuđman (4,07), Damir Kajin (3,87), Josip Jurčević (2,74), Boris Mikšić (2,10), Vesna Škare Ožbolt (1,89), Slavko Vukšić (0,42).

Ukupno 1.972.693 birača ili 44,07 odsto glasalo je na jučerašnjim izborima, saopštio je predsednik Državne izborne komisije Branko Hrvatin.

Državna izborna komisija saopštila je rezultate nakon obrađenih 6828 od ukupno 6865 biračkih mesta.

Od 250 biračkih mesta izvan Hrvatske, obrađeni su podaci sa 234 mesta. Samo 16,49 hrvatskih građana u inostranstvu odazvalo se glasanju.

Najveću podršku Hrvati u dijaspori dali su Milanu Bandiću - 48,73 odsto glasova. Sliedi Andrija Hebrang sa 23,22 odsto glasova, a zatim Miroslav Tuđman sa 8,19 odsto. Četvrti je Dragan Primorac sa 7,40 odsto glasova.

Današnji predsednički izbori bili su peti na kojima su birači direktno birali šefa države, od kada je Hrvatska stekla nezavisnost. Pravo glasa imalo je 4.495.006 birača.

Od ukupnog broja birača, njih 406.208 nalazi se na popisu u inostranstvu, gde je bilo otvoreno 250 biračkih mesta u 55 zemalja.

"Odziv birača koji u Srbiji glasaju za predsednika Hrvatske izuzetno je slab, naročito u odnosu na prethodne parlamentarne i predsedničke izbore", rekao je hrvatski konzul u Beogradu Filip Damjanović.

Glasački listići na Brajevom pismu

Novina petih predsedničkih izbora u Hrvatskoj je bila mogućnost da slepe i slabovide osobe mogu same da glasaju, budući da su za njih štampani glasački listići na Brajevom pismu, prenosi radio "Slobodna Evropa".

Na taj način omogućena je potpuna tajnost glasanja za 6.000 slepih osoba u Hrvatskoj.

Na izborima je učestvovalo 12 kandidata, među kojima su kandidat Socijaldemokratske partije Ivo Josipović, Hrvatske demokratske zajednice Andrija Hebrang, Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić, kao i nezavisni kandidati Milan Bandić, Nadan Vidošević i Dragan Primorac.

U izbornoj trci su i kandidat Istarskog demokratskog sabora Damir Kajin, kandidati Josip Jurčević, Boris Mikšić, Vesna Škare Ožbolt, Miroslav Tuđman i Slavko Vukšić.

Na dosadašnjim izborima po dva puta su za predsednika bili izabrani preminuli Franjo Tuđman (1992. i 1997. godine) i aktuelni šef države Stjepan Mesić (2000. i 2005. godine).

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара