Dodik: Konstruktivan sastanak pretvorio se u pretnju

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izrazio je žaljenje što se, kako je naveo, njegov konstruktivan sastanak sa ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom pretvorio u pretnju, ističući da administracija SAD neće moći da zaustavi odbranu interesa Republike Srpske.

Milorad Dodik je rekao da je imao dobar razgovor s ambasadorom SAD Erikom Nelsonom i da je mu je uzvratio na sve što mu je rekao.

"Bilo je nekih stvari i to doživljavam kao prijetnju i ne mogu da verujem da se upuštaju u tako nešto. BiH pripada nama, a ne njemu, da on preti u njenoj odbrani", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Dodik je istakao da se Nelson, koji je rekao da SAD ne očekuju ništa drugo sem potpunog poštovanja Dejtonskog sporazuma i teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, a da će radnje koje to podrivaju snositi prave posledice, prevario ako misli da može da preti.

"Kao što oni kažu da imaju crvene linije, tako i Republika Srpska ima svoje. Rekao sam mu da je naša politika skromna, ali ponosita i da nećemo odustati od osnovnih principa, bez obzira na to koliko SAD bile velike i na ovaj način iskazivali pretnju. Žao mi je što je to učinio", rekao je Dodik.

"Zaljubljenost SAD u BiH" 

Srpski član predsedništva BiH je rekao da je administracija SAD već izrekla neke sankcije, ali da neće moći da zaustavi odbranu interesa Srpske, bez obzira na, kako je rekao, njihovu zaljubljenost u BiH, prenosi portal RTRS.

"Imali smo konstruktivni sastanak i mislio sam da ćemo tako i nastaviti. Ali sada kada je izrečena pretnja, to je već neka druga priča", rekao je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH sastao se danas sa Nelsonom, drugi put za sedam dana, nakon sednice Predsedništva BiH na kojoj je Dodik preglasan od preostala dva člana.

Dodik je posle sednice pozvao predsedavajućeg Predsedništvom Željka Komšića da podnese ostavku, dok je Komšić uzvratio rečima da neće da se "raspravlja sa njegovim besnim glistama".

Prethodno je američka ambasada saopštila da ne može da komentariše pitanje agencije Srna o izjavi premijera Federacije BiH Fadila Novalića, koji je poručio da FBiH neće učestvovati u bilo kakvim razgovorima koji se odnose na definisanje granične linije među entitetima.

Iz Ambasade SAD nisu odgovorili ni na pitanje da li će eventualno biti nekih sankcija prema federalnim političarima zbog neizvršavanja ove dejtonske obaveze u skladu sa Aneksom dva Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 20. feb 2020, 08:59) - Boki [neregistrovani]

SAD

Americi puna usta prijateljstva i saradnje, ali kada bilo koji nas neprijatelj, ucini bilo sta, prvi su da ih podrze.

(četvrtak, 20. feb 2020, 00:56) - anonymous [neregistrovani]

Pretnje su nervoza?

Posto je sada i pretnja njihov mehanizam politike, pokazuje samo koliko su nervozni postali .
Jedna drzava kao Amerika ,koja koristi pretnje nije ni suverena ni uverena u svoju moc i snagu.
Ovaj put se evropske zemlje nece uputiti u ponovnu avanturu Balkana.
To ih je 90 tih puno novaca kostalo a efekat je bio katastrofalan.
A Amerika u zadnje vreme gleda samo svoje Interesse " America First".
Zato samo polako smisljeno, bez nekih nepromisljenih poteza.
Razlaz je sve blizi .
Niko ne moze Srbe da natera da zive sa nekim ako to sami necu.
Zivela Republika Srpska!

(sreda, 19. feb 2020, 23:02) - anonymous [neregistrovani]

Kao u uvek

Sta bi ocekivao od Amerikanaca. Tako su uvek radili.

(sreda, 19. feb 2020, 22:57) - anonymous [neregistrovani]

Pretnje

Pretnje Srbima i njihovim izabranim prestavnicima nisu ništa novo.
To zapadna demokratija radi već skoro 30 godina.
Samo polako,tiha voda bregove valja.
Izdržaće Srbi i očuvati svoje .

(sreda, 19. feb 2020, 22:36) - anonymous [neregistrovani]

Само мирно и паметно корак по корак...

Демократски до слободе, то нико не може спречити, зато су и нервозни и прете. Подршка Србима у РС и Председнику Додику.