Додик прегласан у Председништву БиХ, позвао Комшића да поднесе оставку

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик каже да хрватски члан тог тела треба да поднесе оставку будући да је Жељко Комшић, како истиче, изманипулисао јавност у вези са именовањем страног судије Уставног суда БиХ. Напомиње да је гласао против предложеног дневног реда седнице Председништва, али да је прегласан.

Додик каже да је Комшић прекршио одредбе Устава БиХ и да је морао се консултује са друга два члана Председништва БиХ, преноси РТРС.

"Свјесно је обмануо представника Европског суда за људска права. Мој циљ је да се утврди одговорност. Уколико има имало морала, нека поднесе оставку", нагласио је Додик на конфернцији за новинаре.

Додао је да ће се Комшић, ако мисли да може кршити Устав, онда се морати суочити са онима који ће га бранити.

Комшић је прећутао Додику и Шефику Џаферовићу да је у новембру добио писмо од председника Европског суда за људска права, Линос-Александра Сицилијаноса, у којем се тражи мишљење Председништва о именовању страног судије у Уставни суд БиХ.

Из кабинета српског члана Председништва БиХ рекли су за РТРС да су тек крајем јануара сазнали за именовање судије Ангелике Нусбергер.

Додик је навео да је седница Председништва БиХ брзо завршена, јер је, с обзиром на закључке парламента РС, гласао против дневног реда седнице.

Додао је да је гласао против записника, дневног реда и свих предложених тачака, али да је на свему томе прегласан.

"Још једна подвала Бакира Изетбеговића"

Уколико се технички организујемо, сутра или прексутра ћемо предати у Представнички дом Предлог закона о престанку мандата страних судија и постављању домаћих судија у Уставни суд БиХ, најавио је Додик.

Додик је позвао на дијалог.

Ако мислите да је проблем Милорад Додик, изволите! Међутим, овде се дигао народ, као и званичне институције Републике Српске. Позивам на дијалог, да се расправља о нашем предлогу који ће ускоро доћи. Једино код нас нема страха. Радим легитимно и у складу са Уставом свој посао, нагласио је српски члан Председништва БиХ

Ништа нисам другачије учинио. Није онако како Бакир поручује: "Ето, Срби са стола узму оно што им одговара, а оно што им није по укусу оставе." Није тачно, и то је још једна подвала Бакира Изетбеговића, категоричан је Додик.

Оценио је Уставни суд БиХ као "окупацијски суд за Србе".

"Зашто тражимо одлазак страних судија из БиХ? Зато што доносе политичке одлуке. Зато што раде искључиво у интересу Бошњака. Желимо само да се поштује право из Устава", рекао је Додик.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво