Додик прегласан у Председништву БиХ, позвао Комшића да поднесе оставку

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик каже да хрватски члан тог тела треба да поднесе оставку будући да је Жељко Комшић, како истиче, изманипулисао јавност у вези са именовањем страног судије Уставног суда БиХ. Напомиње да је гласао против предложеног дневног реда седнице Председништва, али да је прегласан.

Додик каже да је Комшић прекршио одредбе Устава БиХ и да је морао се консултује са друга два члана Председништва БиХ, преноси РТРС.

"Свјесно је обмануо представника Европског суда за људска права. Мој циљ је да се утврди одговорност. Уколико има имало морала, нека поднесе оставку", нагласио је Додик на конфернцији за новинаре.

Додао је да ће се Комшић, ако мисли да може кршити Устав, онда се морати суочити са онима који ће га бранити.

Комшић је прећутао Додику и Шефику Џаферовићу да је у новембру добио писмо од председника Европског суда за људска права, Линос-Александра Сицилијаноса, у којем се тражи мишљење Председништва о именовању страног судије у Уставни суд БиХ.

Из кабинета српског члана Председништва БиХ рекли су за РТРС да су тек крајем јануара сазнали за именовање судије Ангелике Нусбергер.

Додик је навео да је седница Председништва БиХ брзо завршена, јер је, с обзиром на закључке парламента РС, гласао против дневног реда седнице.

Додао је да је гласао против записника, дневног реда и свих предложених тачака, али да је на свему томе прегласан.

"Још једна подвала Бакира Изетбеговића"

Уколико се технички организујемо, сутра или прексутра ћемо предати у Представнички дом Предлог закона о престанку мандата страних судија и постављању домаћих судија у Уставни суд БиХ, најавио је Додик.

Додик је позвао на дијалог.

Ако мислите да је проблем Милорад Додик, изволите! Међутим, овде се дигао народ, као и званичне институције Републике Српске. Позивам на дијалог, да се расправља о нашем предлогу који ће ускоро доћи. Једино код нас нема страха. Радим легитимно и у складу са Уставом свој посао, нагласио је српски члан Председништва БиХ

Ништа нисам другачије учинио. Није онако како Бакир поручује: "Ето, Срби са стола узму оно што им одговара, а оно што им није по укусу оставе." Није тачно, и то је још једна подвала Бакира Изетбеговића, категоричан је Додик.

Оценио је Уставни суд БиХ као "окупацијски суд за Србе".

"Зашто тражимо одлазак страних судија из БиХ? Зато што доносе политичке одлуке. Зато што раде искључиво у интересу Бошњака. Желимо само да се поштује право из Устава", рекао је Додик.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(среда, 19. феб 2020, 21:04) - anonymous [нерегистровани]

@Halo!

Tacno je da su i Hrvati glasali za Kosmica, njih par hiljada, ali to ne menja cinjenicu da su Bosnjaci izabrali Hrvatima clana predsednistva ( za tako nesto ne postoji opravdanje) i da Bosnjaci trenutno imaju dva clana predsednistva ( od ukupno tri). Takodje ne menja cinjenicu da je isti taj 'hrvatski predstavnik' Komsic proglasen nepozeljnom osobom u svim kantonima gde Hrvati cine vecinu, da politicari iz Hrvatske ne zele da se sastanu sa njim jer i jedni i drugi znaju kako je isti taj Komsic izabran za clana predsednistva. Kad nekom izaberete predstavnika za koga nisu glasali, tu nema ni 'D' od demokratije mozete samo da se tesite da je tu sve cisto i demokraticno a u stvari tu nema ni 'D' od demokratije. Ali kakva 'demokratija' takva i 'drzava' samo na papiru, nadam se ne jos zadugo.

(среда, 19. феб 2020, 20:52) - anonymous [нерегистровани]

halo!

Glasali su i Hrvati, ali mali broj.
Više zbog toga da se osvete Čoviću zbog približavanja Srbima. Ko im je kriv. Da se izabere neko treba mu određeni br glasova. Hrvati su iznevjerili  Čovića, a potreban br glasova su dali Bošnjaci i Komšić je izabran.
Narod je pitan. A to što su neki bojkotovali i pružili priliku da Bošnjaci budu prevaga, to nije problem Bošnjaka. 0
Prema tome, Komšić je Hrvat izabran glasovima svih. Demokratija, 299% !

(среда, 19. феб 2020, 20:41) - anonymous [нерегистровани]

@A ti bi

U BiH zive tri konstitutivna naroda i svaki od tri naroda bira svog predstavnika. Komsic nije izabran od strane Hrvata tako da vasa teza da je narod birao Komsica pada u vodu, u stvari jeste ga birao narod ali bosnjacki tako da Bosnjaci de fakto imaju dva clana predsednistva.
Da je Komsic izabran od strane Hrvata, pa ne bi ga sami Hrvati proglasili personom non grata u svim kantonima sa hrvatskom vecinom, ne bi politicari iz Hrvatske odbijali da se susretnu sa njim. To vam sve govori.
Ali nije ni bitno, Bosnjaci su na dobrom putu da rasture vestacku tvorevinu zvanu BiH.

(среда, 19. феб 2020, 20:23) - anonymous [нерегистровани]

Nije Hrvatski narod

Nije Hrvatski narod izglasao Komsica nego Bosnjacki a on prestavlja Hrvatski narod u Presjednistvu !????

(среда, 19. феб 2020, 19:12) - anonymous [нерегистровани]

a ti bi

da ti jaran Covic dodje je li Milorade umjesto Komsica? Pa narod je izabrao Komsica pobogu o cemu ti pricas i kakvoj ostavci?

(среда, 19. феб 2020, 18:12) - Srećko [нерегистровани]

Dosta

Bravo predsredniče, dosta je bilo

(среда, 19. феб 2020, 17:14) - anonymous [нерегистровани]

Apsurd

Dodik je trazio od Srba u institucijama BIH da ne učestvuju u donosenju odluka. Danas se zali da je preglasan. Ja ne znam sta taj čovek hoce. 

(среда, 19. феб 2020, 17:13) - anonymous [нерегистровани]

Доста је било

Доста је било терора над Србима организованог од стране западног фактора. Ако бошњаци хоће да се договоримо, у реду. Уколико неће уследиће разлаз и готово.

(среда, 19. феб 2020, 16:03) - anonymous [нерегистровани]

Lakrdija

Sama cinjenica da je Komsic navodni predstavnik Hrvata u Predsjednistvu je tragikomedija. Dakle sve se radi na tome da se Srbi i srpska strana preglasa, kako na Ustavnom sudu (uz pomoc stranaca), tako u Predsjednistvu zahvaljujuci podmetnutom predstavniku Hrvata Komsicu. Pri tome ne samo da preglasavaju Srbe, nego su Hrvati totalno izuzeti (uz vjerovatno precutnu dozvolu Zagreba).

(среда, 19. феб 2020, 15:52) - Cikago [нерегистровани]

Komsiceva ,,ostavka,,

Srbin sam I nije moje da se mesam u to ko ce predstavljati Hrvate u BiH,ali zaista nije fer da Bosnjaci imaju dva clana u predsednistvu BiH ,Komsica / za koga su apsolutno glasali Bosnjaci,koji su nadglasali Hrvate /I Dzaferovica.
Bilo bi ljudski da podnese ostavku I da Hrvati izaberu,svoga coveka.
Ovaj Komsic me podseca na Sejda Bajramovica/kojeg je Milosevic izabrao da bude clan delegacije Srbije u Rabujeu u svojstvu predstavnika Albanaca/.