Читај ми!

"Kazahstanski OVK" poziva oficire na državni udar

U trenutku kada snage bezbednosti Kazahstana uspostavljaju kontrolu nad najvećim gradom u zemlji Almatijem, grupa naoružanih muškaraca koji sebe naziva "Kazahstanskim oslobodilačkim frontom" poziva oficire vojske na državni udar. Još se povremeno mogu čuti pucnji na ulicama Almatija, a dosad je uhapšeno 3.811 demonstranata.

Vest o "Kazahstanskom oslobodilačkom frontu" javio je Site, portal koji prati naloge na društvenim mrežama povezane sa ektremističkim i terorističkim organizacijama. 

Još se povremeno mogu čuti pucnji na ulicama Almatija, javlja kazahstanski portal Snaga i da  su na Novom trgu odjeknule eksplozije, prenose RIA Novosti.

Do krvoprolića u Kazahstanu došlo je nakon što je predsednik Kasim Žomart Tokajev raspustio vladu, misleći da će tako prekinuti proteste koji su počeli zbog povećanja cena goriva.

Kazahstansko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je do sada uhapšeno 3.811 učesnika protesta širom zemlje.

Kako je ranije navedeno, 26 "naoružanih kriminalaca" likvidirano, dok je 18 policajaca i pripadnika nacionalne garde ubijeno od početka protesta.

Na poziv Tokajeva stigli su pripadnici ruskog kontingenta mirovnih snaga Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), a do sada je sletelo više od 70 aviona.

Tokajev je vojsci i policiji dao odrešene ruke za upotrebu smrtonosne sile da bi u međuvremenu snage bezbednosti preuzele kontrolu nad ulicama Almatija

U neredi su počeli u nedelju u provinciji Mangistau koja proizvodi naftu na zapadu Kazahstana nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cena tečnog naftnog gasa, popularnog goriva za automobile, posle čega se cena goriva povećala za više od 100 odsto.

Tokajev nedugo potom najavio da će vlada smanjiti cenu tečnog naftnog gasa i proglasio dvonedeljno vanredno stanje u Almatiju i celoj Mangistauskoj oblasti.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво