Читај ми!

Председник Казахстана прихватио оставку владе након протеста због цене горива

Председник Казахстана Касим Жомарт Токајев прихватио је оставку владе, саопштено је из кабинета председника након што је поскупљење горива у нафтом богатој земљи изазвало масовне протесте у којима је повређено скоро 100 полицајаца.

Полиција је касно синоћ употребила сузавац и шок бомбе како би потиснула стотине демонстраната са главног трга у Алматију, највећем граду бивше совјетске републике, а сукоби су трајали сатима и у оближњим местима.

У разговору са вршиоцима дужности чланова привременог кабинета, председник Токајев је наредио и њима и гувернерима провинција да поново успоставе контролу над ценом течног гаса (ТНГ) и широк пласман бензина, дизела и друге "важне" робе широке потрошње.

Наредио је влади и да изради закон о личном банкроту и размотри замрзавање цена комуналија и субвенционисање станарине за сиромашне породице.

Протести почели у недељу 

Протести су почели у недељу у провинцији Мангистау која производи нафту на западу Казахстана након укидања прописа којим је била ограничена цена течног нафтног гаса, популарног горива за аутомобиле, после чега се цена горива повећала за више од 100 одсто.

На протестима су учествовале хиљаде људи, а у западној провинцији Мангистау, демомнстранти су захтевали да се цена ТНГ смањи са 0,27 долара по литру на продајну цену из прошле године која је износила 0,11 долара.

Председник Казахстана Касим Жомарт Токајев позвао је недуго потом окупљене на протестима да не следе позиве "деструктивних појединаца", који настоје да поткопају јединство друштва, али је и најавио да ће влада смањити цену течног нафтног гаса.

Токајев је затим прогласио двонедељно ванредно стање у Алматију и целој Мангистауској области.

Демонстрације су уздрмале имиџ Казахстана као политички стабилне и строго контролисане земље, која је успела да привуче стотине милијарди долара страних инвестиција у своју нафтну индустрију током три деценије независности.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво