Doktor "Smrt" umro kao musliman u Kairu

Utvrđeno je da je nacistički zločinac Aribert Hajm, za koga se pouzdano nije znalo gde se krije, umro u Kairu 1992. godine pošto se preobratio u islam. Hajm je za vreme Drugog svetskog rata radio kao lekar u zloglasnom koncentracionom logoru Mathauzen, zbog čega je dobio nadimak doktor "Smrt".

Lovci na naciste godinama su verovali da se Aribert Hajm, koji je tokom Drugog svetskog rata ubio na stotine logoraša otrovnim injekcijama u srce i vadio im organe bez anestezije, krio u Čileu gde je navodno imao vanbračnu kćerku.

Međutim, nemački Javni servis ZDF saopštio je da je otkriveno da je Hajm, poznat kao doktor "Smrt", proveo gotovo tri decenije u egipatskoj prestonici gde je umro od rektalnog raka.

Istraživanje, koje je ZDF sproveo u saradnji sa "Njujork tajmsom", pokazalo je da je Hajm prešao u islam početkom osamdesetih godina prošlog veka i da je promenio ime u Tarek Fared Husein.

Posle rata, nacistički zločinac živeo je u Zapadnoj Nemačkoj gde je radio kao ginekolog, ali je 1962. godine nestao kada je saznao da se policija sprema da ga uhapsi.

Hajm je u Kairu živeo od rente iznajmljenog stana u Berlinu, a novac mu je redovno slala njegova sestra.

Tokom Drugog svetskog rata Hajm je radio kao lekar u Mathauzenu gde je obavio čitav niz brutalnih medicinskih eksperimenata na logorašima kojima je vadio razne organe, ostavljajući ih da umru na operacionom stolu.

Potkrepljujući tvrdnje da je Hajm umro u Kairu u 78. godini od karcinoma, ZDF se poziva na više izvora, među kojima i na njegovog sina Rudigera, koji je potvrdio da je sa ocem bio kada je umro.

"To je bilo za vreme Olimpijade (u Barseloni). Bio je televizor u sobi i on je gledao Olimpijadu. To mu je odvlačilo pažnju. Mora da je trpeo užasne bolove", kazao je Hajmov sin.

Istražitelji su došli do stotinjak dokumenata koje je Hajm držao u torbi u svojoj hotelskoj sobi u Kairu.

Među njima su bili članci o poteri koja je organizovana za njim, kao i crteži vojnika i vozova koje su nacrtala njegova deca, piše "Njujork tajms".

Kako list navodi, Hajm, visoki muškarac atletske građe, bio je poznat u Kairu kao fotograf koji je sam mrzeo da se slika.

Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental" u Jerusalimu i poznati lovac na naciste, izjavio je ovim povodom da će vest, ukoliko bude potvrđena, zaprepastiti svet.

Na listi najtraženijih zločinaca

Hajm je bio drugi na listi najtraženijih nacističkih ratnih zločinaca Centra "Simon Vizental", odmah iza Alojza Brunera, glavnog pomagača Adolfa Ajhmana, za koga se, takođe, veruje da je umro.

Rođen 1914. godine u Radersburgu, u Austriji, Aribert Hajm se nacističkoj partiji priključio pre nego što je Nemačka izvršila aneksiju Austrije.

Član elitnih Hitlerovih SS trupa postao je 1940. godine, a nakon kratkih boravaka u nemačkim logorima Buhenvald i Saksenhauzen, poslat je austrijski logor Mathauzen.

Zbog bezočne svireposti često je upoređivan sa Jozefom Mengeleom, krvnikom iz Aušvica, zloglasnim "Anđelom smrti".

Ironijom sudbine, Hajm je tražio da se nakon smrti njegovo telo koristi za medicinska istraživanja. To se, međutim, nije desilo iz verskih razloga, pa je sahranjen na groblju za siromašne u Kairu.

Budući da se grobnice na tom groblju obnavljaju svakih nekoliko godina, postoje male šanse da se njegovi posmrtni ostaci ikada budu pronađeni.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара