Читај ми!

Bajden: Demonstranti koji su upali u Kapitol su domaći teroristi

Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden izjavio je da je jučerašnji upad u Kapitol predstavljao "jedan od najmračnijih dana u istoriji naše nacije".

Džo Bajden je osudio upad pristalica Donalda Trampa u zgradu Kongresa tokom jučerašnjih demonstracija u kojima su četiri osobe poginule.

Smatra da upad u Kapitol predstavlja "jedan od najmračnijih dana u istoriji naše nacije", prenosi Vol strit džornal.

"Ne zovite ih demonstrantima. Bili su razuzdana rulja, pobunjenici, domaći teroristi", ocenio je Bajden tokom govora u Delaveru, gde je predložio Merika Garlanda za novog ministra pravde.

Za podsticanje nasilja okrivio je Donalda Trampa, rekavši da je predsednik "pokrenuo sveobuhvatan napad na naše demokratske institucije.

I Pelosi pozvala Pensa da se izjasni o 25. amandmanu

Predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi zatražila je od potpredsednika Majka Pensa da se izjasni da li će se pozvati na 25. amandman kako bi Tramp bio udaljen sa funkcije.

Najavila je da će, ukoliko Pens ne počne proces uklanjanja Trampa iz Bele kuće, pokrenuti impičment, prenosi En-Bi-Si.

Predsednik SAD je juče podstakao oružanu borbu protiv Amerike, rekla je Pelosi novinarma ispred zgrade Kapitola, dodajući da je Trampov čin pobunjenički.

Što se tiče mogućnosti za udaljavanje Trampa na osnovu 25. amandmana, te ideje i predlozi ne dolaze samo od demokrata, nego i od strane republikanaca.

Tako je, pored Nensi Pelosi i lidera demokrata u Senatu Čaka Šumera, i republikanski kongresmen Adam Kinzinger zatražio od kabineta Donalda Trampa da se pozove na 25. amandman i predsednika proglasi nesposobnim za vršenje dužnosti, čime bi potpredsednik Majk Pens privremeno preuzeo dužnost.

U Vašingtonu je nakon jučerašnjih nereda mirno. U gradu su raspoređene hiljade policajaca i pripadnika Nacionalne garde.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво