Читај ми!

Демократе траже удаљавање Трампа са дужности: Он више ниједан дан не треба да остане на функцији

Оно што се јуче догодило на Капитолу била је побуна против САД коју је подстакао председник Доналд Трамп, који више ниједан дан не би требало да остане на положају, поручио је лидер демократа у Сенату Чак Шумер.

Чак Шумер је затражио удаљавање са дужности Доналда Трампа, дан након што су председникове присталице упале у Капитол током демонстрација, у којима је четворо људи погинуло.

"Оно што се јуче догодило на америчком Капитолу била је побуна против САД коју је подстакао председник. Овај председник више ниједан дан не би требало да остане на положају", саопштио је Шумер.

Најбржи и најефикаснији начин да се Трамп склони са функције јесте да се потпредседник Мајк Пенс позове на 25. амандман, наводи сенатор и истиче да се то може учинити и данас.

Према том амандману, који је усвојен након убиства Џона Кенедија 1963. године, уколико потпредседник и већина чланова кабинета доставе председавајућем Сената или председавајућем Представничког дома писано обавештење да председник није способан да обавља своје дужности, потпредседник ће тог тренутка преузети овлашћења и обавезе као вршилац дужности председника.

"Ако потпредседник и кабинет одбију да то учине, Конгрес би требало да се поново састане и покрене импичмент", истакао је Шумер.

Амерички Конгрес, који је наставио са радом након упада демонстраната, потврдио је бројањем гласова електорског колеџа да је Џозеф Бајден 46. председник САД, а на дужност ће ступити 20. јануара.

Трамп је потом рекао да та одлука Конгреса "представља крај највећег првог мандата у председничкој историји".

"Иако се потпуно не слажем са исходом избора и чињенице ме подупиру, ипак ће доћи до транзиције власти у складу с прописима 20. јануара", саопштио је Трамп.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво