Читај ми!

Трамп све усамљенији – оставке у Белој кући, са Капитола захтеви за уклањање с дужности

У Вашингтону је након јучерашњих нереда мирно. У граду су распоређене хиљаде полицајаца и припадника Националне гарде. Ухапшено је 68 особа. Министарка за саобраћај и неколико чланова особља Беле куће данас је поднело оставке. Предлози да се председник Доналд Трамп прогласи неспособним и удаљи са дужности долазе и из Демократске и из Републиканске партије.

Дан након што су присталице Доналда Трампа упале у Капитол током демонстрација у којима је четворо људи погинуло, око зграде Конгреса у Вашингтону је мирно, окупљено је десетак председникових присталица, док полиција не реагује.

Током јучерашњих нереда, ухапшено је 68 особа – 60 мушкараца и осам жена. Међу ухапшенима, само је једна особа из Вашингтона, док су сви остали из других америчких држава.

Градоначелница Вашингтона Мјуриел Баусер рекла је да је градска полиција послала слике оних који су јуче упали Капитол свим канцеларијама ФБИ, и да ће ти људи добити заслужену казну.

ФБИ и полиција позвали су јавност да помогну у идентификацији.

У граду је распоређено око 6.000 полицајаца и 600 припадника Националне гарде из Вашингтона, али и Вирџиније, Мериленда, Њу Џерсија.

Они ће, по свему судећи, ту остати до инаугурације Џоа Бајдена 20. јанура.

Пљуште оставке Трампових сарадника

Истовремено, Трамп остаје све усамљенији, како по питању подршке републиканаца, тако и по питању људи којима је окружен.

Неколико чланова Трампове администрације и његових блиских сарадника, данас су дали или најавили оставке, а његов министар за националну безбедност Чед Волф затражио је од Трампа да осуди насиље својих присталица.

Америчка министарка за саобраћај Илејн Чао прва је чланица кабинета која је поднела оставку због Трамповог одговора на нереде, преноси Си-Ен-Ен.

Рајан Тали, главни Трампов саветник за односе с Русијом, данас је поднео оставку, а очекују се још и оставке чланова Већа за националну безбедност, изјавио је за Ројтерс виши званичник амерички администрације, који је желео да остане анониман.

Оставку је јуче поподне након нереда, између осталих, поднели и Стефани Гришам, шеф кабинета прве даме Меланије Трамп и бивши секретар Беле куће за односе с медијима, секретар Беле куће за социјална питања Рики Нисета, као и заменица прес службе Беле куће Сара Метјус.

Какве су шансе за удаљавање Трампа са дужности 

Што се тиче могућности за удаљавање Трампа са дужности пре званичног краја мандата, те идеје и предлози не долазе само од демократа, него и од стране републиканаца.

Више од сто америчких конгресмена позвало је на удаљавање Трампа са власти. Групу чини 120 посланика и 17 сенатора, укључујући председницу Представничког дома Конгреса Ненси Пелоси и лидера мањине у Сенету Чака Шумера.

Неки од њих подржавају импичмент, неки се залажу за уклањање Трампа са власти позивањем на 25. амандман, док неки захтевају да Трамп одмах напусти функцију председника.

Међу њима се налази један републиканац – члан Представничког дома из Илиноиса Адам Кинзингер.

"Председник је болестан, није добро," истакао је Кинзингер и додао да Трамп мора да одступити - својевољно или присилно.

Оно што се јако замера Трампу је чињеница да након два позива градоначелнице Вашингтона да се активира гарда током јучерашњег насиља, председник то није урадио.

Националну гарду је позвао тек Мајк Пенс, након што је евакуисан из канцеларије.

Ипак, већина аналитичара истиче да до опозива Трампа неће доћи само тринаест дана пре инаугурације новог председника.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара