Четворо мртвих током упада Трампових присталица на Капитол Хил, Сенат наставио заседање

Седница Сената настављена у Вашингтону након што су присталице Доналда Трампа покушале да преокрену резултате председничких избора. Четири особе су погинуле, а 52 су ухапшене. Повређено је и 14 полицајаца. Твитер, Фејсбук и Снепчет привремено блокирали Трампове налоге.

Заседају оба дома Сената, потврђује се једна по једна држава. Очекује се да ће расправа трајати још сат или два, након чега ће Џозеф Бајден и званично постати 46. председник САД.

У Вашингтону је полицијски час који ће трајати до 6 ујутру по локалном времену. На улицама се налази више од 60.000 полицајаца, као и 1.100 припадника Националне гарде. У овом тренутку је све мирно, јавља дописник РТС-а из Вашингтона.

Већина аналитичара и стручне јавности директно криви за дешавања у Вашингтону Доналда Трампа, односно његов говор присталицама испред Беле куће у коме је поновио да су избори покрадени и позвао их да крену ка Капитолу.

Замерају му да је скоро два сата одбијао да упути Националну гарду испред Конгреса. Он то практично није урадио, већ је потредседник Мајк Пенс након евакуације позвао секретара за одбрану и замолио да се Национална гарда упути.

Многи аналитичари, пре свега либерални, позивају руководство републиканаца да се позове 25. амандманкоји подразумева да чланови кабинета прогласе Трампа неспособним за вршење дужности и да као привремени председник буде проглашен Мајк Пенс.

До инаугурације Џозефа Бајдена остало је 13 дана.

Шеф полицијске управе Метрополитен Роберт Конти навео је да су четири особе погинуле, а да су 52 ухапшене.

Према његовим речима, неколико особа је ухапшено због оптужби за ношење оружја. Навео је да су пронађене и две експлозивне направе код седишта републиканског и демократског националног одбора, као и хладњак возила на Капитолу у коме су се налазили молотовљеви коктели.

Конти је истакао да је повређено 14 полицајаца.

 

Твитер, Снепчет и Фејсбук привремено су закључали налоге председника САД Доналда Трампа због неутемељених тврдњи.

Твитер је наложио уклањање три Трампове објаве због "насиља", преноси Ројтерс.

Осуда насиља на Капитол хилу

На дешавања у Вашингтону реаговали су бројни светски званичници на друштвеним мрежама, који су изненађени, забринути и шокирани актуелним збивањима и дали подршку изабраном председнику Џозефу Бајдену.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да је шокиран сценама у Вашингтону и да се исход избора мора поштовати.

Председник Европског парламента Дејвид Сасоли рекао је да га забрињавају сцене које види. Шпански премијер Педро Санчес рекао је да верује да ће изабрани председник Џозеф Бајден превазићи ово време тензија и ујединити амерички народ.

Премијер Велике Британије Борис Џонсон каже срамни призори на Капитол хилу. Аустријски канцелар Себастијан Курц истакао је да је шокиран сценама које се догађају у Вашингтону. И ОЕБС је осудио насиље у Вашингтону. 

Бивши председник САД, републиканац Џорџ Буш, оценио је да су дешавања у Конгресу попут дешавања у некој "банана републици".

Шеф аустријске дипломатије Александер Шаленберг осудио је догађаје у Вашингтону оценивши да се ради о неприхватљивом нападу на демократију.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво