Zmije mogući izvor koronavirusa, tri kineska grada u izolaciji

Kineska kobra, vrsta otrovnice, mogla bi da bude originalni izvor novootkrivenog koronavirusa, tvrde naučnici. Svetska zdravstvena organizacija nastavlja zasedanje na kome bi trebalo da odluči da li epidemija tog virusa predstavlja vanrednu situaciju na međunarodnom nivou. Tri kineska grada u izolaciji. Do sada je umrlo 25 osoba, a skoro 600 je zaraženo.

Bolest je prvi put zabeležena krajem decembra 2019. godine u Vuhanu, iz koga se velikom brzinom proširila najpre u Kini, a zatim i u mnogim drugim zemljama, uključujući SAD.

Prvi slučajevi koronavirusa zabeleženi su kod radnika ili kupaca na lokalnoj pijaci, gde se, osim živog mesa, prodaju i životinje poput ptica, magaraca, ovaca, svinja, kamila, lisica, jazavaca, pacova, ježeva i gmizavaca, prenosi Si-En-En.

Naučnici smatraju da je virus prešao sa životinja na pijaci na čoveka, a tu teoriju zasnovali su na poređenju genetskih uzoraka koronavirusa sa svim poznatim koronavirusima, uz pomoć proteinskih kodova i otkrili da je proteinski kod najnovijeg virusa najsličniji koronavirusu od koga obolevaju zmije.

Zmije najčešće u divljini love slepe miševe, a prema izveštajima, zmije i to vrsta tajvanskih, odnosno kineskih kobri, prodavale su se na pijaci u Vuhanu.

Time se, kako se navodi, povećava mogućnost da je virus sa slepih miševa prešao na zmije, a zatim na ljude.

Ipak, i dalje je nepoznanica kako je virus mogao da se primi i kod hladnokrvnih i kod toplokrvnih bića.

Autori izveštaja i drugi istraživači moraju da provere poreklo virusa laboratorijskim eksperimentima, a prvo je potrebno da se delovi virusa iz zmija prouče.

Tajvanske zmije iz grupe kobri su veoma otrovna vrsta zmije, karakteristična za centralnu i južnu Kinu.

I Huangang i Edžou u izolaciji, u Pekingu otkazani sajmovi

U pokušaju da zaustave širenje virusa, kineske vlasti su uvele privremenu zabranu javnog prevoza u gradu Vuhanu, koji ima 11 miliona stanovnika.

Stanovnicima Vuhana se savetuje da ne napuštaju grad, i to u trenutku kada milioni Kineza putuju kući pred lunarnu Novu godinu.

Slične mere uvedene su i u Huangangu, gradu koji ima šest miliona stanovnika, kao i milionskom Edžouu.

U Pekingu su otkazani veliki javni događaji, uključujući dva poznata novogodišnja sajma. Istovremeno, Kineska državna železnička grupa saopštila je da će putnici moći da dobiju puni povrat novca za kupljene karte.  

Virus se proširio i na druge delove Kine, a više slučajeva je zabeleženo u drugim zemljama, uključujući i SAD. Do sada je umrlo 25 osoba, a skoro 600 je zaraženo.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 23. jan 2020, 15:46) - Djekna [neregistrovani]

Kineska ishrana

Kineske vlasti moraju da donesu zakon o zabrani konzumiranja pacova, pasa, mačaka, ... To što se tamo jede nije normalno.

(četvrtak, 23. jan 2020, 15:05) - anonymous [neregistrovani]

kina

sve je na trpezi cak i psi,skakavci...

(četvrtak, 23. jan 2020, 14:35) - anonymous [neregistrovani]

Zaustavljanje saobracaja i Karantin

kad za par dana umre vise od ljudi i vidi da se radi o geometrijskoj progresiji 1-2-4-8-16-32,daje se momentalno zvono na uzbunu.Zabranjuje se let aviona da bi se usporilo sirenje bolesti kako bi se bolest lokalizovala i iskorenilo.... Sve drugo govori kako neko zeli da rasiri virus po celom svetu i da se prepolovi stanovnistvo Zemlje...kratko i jasno,a Kinezi su osim aviona izolovali cak 3 grada,obustavivsi svaki vid saobracaja pa cak i biciklima..., a sad vi vidite koliko je to opasno,i kolko je veoma bitna preventiva,sem ako neko zeli da se bolest otrgne svakoj kontroli???

(četvrtak, 23. jan 2020, 14:21) - anonymous [neregistrovani]

Tesko svima

Putovanja, putovanja Avionom se brzo dodje u bilo koju tacku na zemlji i eto problema. Tesko nama, Tesko svima.

(četvrtak, 23. jan 2020, 13:25) - Darko Savić [neregistrovani]

Poštovani Kinezi

Poštovani narodi Kine, etničke grupe Han i ostali,
zuzetno Vas poštujem kao narod sa višehilajdugodišnjom istorijom i tradicijom, kao ekonomsku, političku i svaku drugu svjetsku silu.Ali u "eri virusa" kada smo svjedoci da virusi sve češće "pronalaze načine" kako da se prenose sa životinja na čovjeka, da brzo mutiraju i šire se na sve moguće načine, morate odustati od tradicije da jedete sve životinje jer ćete ubiti i sebe i nas. Hvala.

(četvrtak, 23. jan 2020, 13:22) - Cirko [neregistrovani]

Kinezi

Kinezi jedu svasta,i eto problema,i to na globalnom nivou.