Шест ствари које треба да знате о коронавирусима

Нови облик коронавируса који је заразио више стотина људи у Кини изазвао је панику широм света, а значајне мере предострожности су предузете. Шта су тачно коронавируси и због чега их Светска здравствена организација идентификује као вероватне узроке будућих епидемија?

Упркос томе што су и жижу јавности доспели почетком новог миленијума, коронавируси први пут су медицински описани 60-их година, као једни од узрочника обичне прехладе.

Коронавируси примарно нападају горњи респираторни и дигестивни тракт код сисара и птица, а за сада је познато седам сојева који нападају људе.

Стручњаци сматрају да су коронавируси узрочници значајног процента прехлада код деце и одраслих, а могу да доведу до развоја упале плућа, било директно вирусне или секундарно узроковане бактеријске упале плућа.

Код људи су најактивнији током зиме и пролећа.

Епидемије САРС-а и МЕРС-а показале су колико коронавируси могу да буду опасни. САРС је 2003. године заразио више од 8.000 људи, а смртност је била чак 10 одсто. САРС има и посебну патогенезу, која узрокује инфекције горњег и доњег респираторног система.

Нови коронавирус заразио је више стотина људи, а преминуло је најмање деветоро. Први случај "2019-nCoV" откривен је крајем 2019. године код пацијента са упалом плућа у кинеском граду Вухан. Шири се са човека на човека, а кинески стручњаци наводе да се адаптира и мутира.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 25. јан 2020, 07:17) - anonymous [нерегистровани]

Naslov

Sa tekstom se uopste neslaze. Vi pisete o statistici virusa a za obican narod je vazno koji su pocetni siptomi i kako se u tom slucaju ponasati. Znaci morate napisati drugu rubliku o simptomima i kako se zastiti koliko toliko od prenosa. A statistiku ostavite.

(субота, 25. јан 2020, 01:27) - Taki [нерегистровани]

Koronavirus - Kina

Molim vas objasnite vise o nacinima prenosenja ovog virusa.

(четвртак, 23. јан 2020, 08:56) - anonymous [нерегистровани]

Članak - amaterski

Članak je potpuno amaterski pisan, u dva mala pasusa. Niti piše kako se tačno prenosi (putem vezduha, kaplično, kontaktom..) niti koje su prevencije niti kako se leči...smešno!

(четвртак, 23. јан 2020, 08:41) - anonymous [нерегистровани]

Sest stvari

Sto bas sest stvari? Zasto ne deset?