Srbi na Krfu, pogled posle 100 godina

Radio-televizija Srbije započela je snimanje dokumentarnog filma "Srbi na Krfu", koji kroz hronologiju događaja beleži jedno od najvećih stradanja srpske vojske i naroda – Albansku golgotu. Film donosi nove i do sada neobjavljene fotografije i video-materijal koji su zabeležile savezničke armije (Francuska, Velika Britanija i Italija) tokom boravka srpske vojske u Albaniji i njene evakuacije na grčko ostrvo Krf.

Hronologiju događaja od trenutka velike austrougarsko-nemačko-bugarske ofanzive do dolaska na Krf, prezentuje profesor Filozofskog fakulteta, istoričar dr Miloš Ković. Na autentičnim lokacijama u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji i Grčkoj biće ispričana i prikazana sva stradanja, strahote i tragedija koje su tih dana zadesile srpsku državu.

Kroz analitičnu i sistematičnu pretragu brojnih knjiga, zapisa i ratnih dnevnika savremenika, profesor Miloš Ković doneće brojne zanimljivosti i pojedinosti u vezi sa povlačenjem koje do sada nisu bile toliko poznate. Na putu kojim je prošla srpska vojska pre sto godina, profesor Miloš Ković razgovaraće i sa lokalnim istoričarima.

Autentična priča na autentičnim lokacijama, foto i video materijal iz tog perioda samo su neki od detalja koji će gledaocu dokumentarnog filma "Srbi na Krfu" približiti vreme i događaje od pre sto godina.

Novitet koji donosi dokumentarni film autorke Slađane Zarić su i arhivski materijali savezničkih armija koji se danas čuvaju u britanskim, italijanskim i francuskim arhivima. Izveštaji inostranih generala, oficira, lekara i novinara iz Albanije i sa Krfa daju još jedan doprinos u sagledavanju tadašnjih teških okolnosti.

Završen je prvi deo snimanja u Srbiji i u Velikoj Britaniji. U arhivima britanskog vojnog muzeja pronađen je dragoceni i do sada neobjavljeni dnevnik engleskog admirala Ernesta Trubridža, koji se kao komandant britanske misije na Dunavu povlačio sa srpskom vojskom preko Albanije. Trubridž je u srpskoj istoriji ostao zabeležen i kao komandant evakuacije srpske vojske u albanskoj luci Sveti Jovan Medovski, a potom je na Solunskom frontu postao lični savetnik za vojna pitanja regenta Aleksandra.

Kamera RTS-a je u porodičnoj kući admirala Trubridža zabeležila brojna visoka srpska odlikovanja, kojima bi retko koji srpski oficir iz onoga vremena mogao da se pohvali. Za pomoć koju je pružio srpskoj vojsci i narodu, admiral Trubridž je odlikovan vojnim Belim orlom prvoga stepena, nosilac je i prvog stepena Belog orla za civilna pitanja, odlikovan je i oficirskim Karađorđevim ordenom sa mačevima drugog, trećeg i četvrtog stepena. O ovom veoma uglednom engleskom aristokrati (njegova porodica je nosilac aristokratske titule baroneta) u srpskoj istoriografiji malo se zna.

Prvi deo dokumentarnog filma snimljen je u Beogradu, Nišu, Kraljevu, na Magliču, u Studenici, Raškoj, Kosovskoj Mitrovici, Peći, Prizrenu i u Lonodnu. U septembru je planirano snimanje u Crnoj Gori (Čakor, kanjon reke Cijevne, Skadarsko jezero), Albaniji (Ljum Kula, Puka, Skadar, Fijer, Valona...), Grčkoj (Krf), Italiji (Brindizi) i Francuskoj (Pariz).

Planirano je da premijera filma bude održana na Krfu 2016. godine, tokom obeležavanja stogodišnjica Albanske golgote i evakuacije srpske vojske na Krf.

Dokumentarni film "Srbi na Krfu" realizuje se u koprodukciji Radio-televizije Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i Ministarstva odbrane Republike Srbije. Istraživanje u Londonu finansirao je, posredstvom Ambasade Velike Britanije u Srbiji, Odbor za obeležavanje Prvog svetskog rata Velike Britanije.

Autorka filma je Slađana Zarić, rediteljka Ivana Stivens, novinar Vesna Ilić, direktor fotografije Petar Vujanić. Producenti filma su Snežana Rodić Sinđelić i Dobrivoje Ilić.

 

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 28. jul 2015, 23:42) - anonymous [neregistrovani]

E sad

Nisu nas ni Rumuni nikada napadali, imali smo i kraljevske veze sa njima.

(sreda, 10. jun 2015, 19:21) - anonymous [neregistrovani]

Prijatelji koji razmišljaju da priznaju Kosovo?!

У ту Грчку је могуће ући са пасошем Косова...
Од те Грчке од пре 100 година нема више ништа.

(sreda, 10. jun 2015, 18:49) - anonymous [neregistrovani]

Ko su prijatelji

Austrougari (austrijski Nemci i Madjari) napali sa severa i zapada, Bugari presekli put povlacenja ka Grckoj, pa se u planinama Albanije smrzlo hiljade Srba. Grcka docekala srpsku vojsku, pruzila im hranu i pomoc. Razmislite ko su prijatelji kad krenete na letovanje. Samo su ti Grci bili uvek na nasoj strani i nisu nas ubijali od svih komsija.