Dvadeseta godišnjica NATO bombardovanja

Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su na današnji dan pre 20 godina. Za 78 dana poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi.

Odluka o bombardovanju tadašnje SRJ doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

Klark je docnije u knjizi "Moderno ratovanje" napisao – ne samo da je planiranje vazdušne operacije NATO-a protiv SRJ intenzivirano sredinom juna 1998, već i da je završeno krajem avgusta te godine.

SRJ je napadnuta pod izgovorom da je krivac za neuspeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu pokrajine Kosovo i Metohija.

Nakon što je odluku o neprihvatanju stranih trupa potvrdila Skupština Srbije, koja je predložila da snage Ujedinjenih nacija nadgledaju mirovno rešenje sukoba na Kosovu, NATO je 24. marta 1999. u 19.45 započeo vazdušne udare krstarećim raketama i avijacijom, na više područja Srbije i Crne Gore.

Devetnaest zemalja Alijanse počelo je bombardovanje sa brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, podržane strateškim bombarderima koji su poleteli iz baza u zapadnoj Evropi, a kasnije i iz SAD. Najpre su gađane kasarne i jedinice protivvazdušne odbrane Vojske SRJ, u Batajnici, Mladenovcu, Prištini i na drugim mestima.

Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada bar nekoliko puta nije našao na meti snaga NATO-a.

U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno.

U noći 23. aprila 1999. godine u dva sata i šest minuta nakon ponoći, NATO je u napadu na zgradu RTS-a usmrtio 16 radnika. To je bio prvi slučaj da je medijska kuća proglašena za legitimni vojni cilj.

Tokom bombardovanja izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je blizu 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona.

NATO je lansirao 1.300 krstarećih raketa, izručio 37.000 "kasetnih bombi" od kojih je poginulo oko 200 osoba, a ranjeno više stotina i upotrebio zabranjenu municiju sa osiromašenim uranijumom.

Uništena je trećina elektroenergetskog kapaciteta zemlje, bombardovane su dve rafinerije – u Pančevu i Novom Sadu, a snage NATO-a su upotrebile i takozvane grafitne bombe za onesposobljavanje elektroenergetskog sistema.

Posle više diplomatskih pritisaka, bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999, da bi tri dana potom počelo povlačenje snaga SRJ sa Kosova i Metohije.

Pošto je generalni sekretar NATO-a 10. juna izdao naredbu o prekidu bombardovanja, poslednji projektili su pali na područje sela Kokoleč u 13.30.

Tog dana je Savet bezbednosti UN usvojio Rezoluciju 1244, a u Pokrajinu je upućeno 37.200 vojnika Kfora iz 36 zemalja, sa zadatkom da čuvaju mir, bezbednost i povratak više stotina hiljada albanskih izbeglica dok se ne definiše najširi stepen njene autonomije.

Obeležavanje godišnjice 

U Srbiji će nizom komemorativnih manifestacija biti obeležene dve decenije od početka agresije NATO-a.

Dan sećanja na stradale biće obeležen u Nišu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, predstavnika vojske, crkve, diplomatskog kora, građana.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović pozvao je građane da se okupe ispred Tvrđavskog mosta i odaju počast svim stradalima.

Kako je najavljeno, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, porodice poginulih radnika RTS-a, pomoćnica ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović, generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i v. d. direktora Televizije Srbije Ilija Cerović, položiće vence ispred spomenika "Zašto", u znak sećanja na poginule radnike RTS-a.

Poštu poginulima u NATO bombardovanju kod spomen-obeležja "Glasnik sa Straževice" na brdu Straževica odaće predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i državni zvaničnici.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić položiće cveće i na spomen-obeležje posvećeno Milici Rakić i deci stradaloj u NATO agresiji.

U Novom Sadu, Dan sećanja biće obeležen u kasarni Jugovićevo, a vence će položiti delagacija Novog Sada, Pokrajinske vlade, Skupštine Vojvodine, porodice pognulih pripadnika vojske.

Vojno-filmski centar "Zastava film" organizovaće u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom projekcije filmova "Da se ne zaboravi – 20 godina od NATO agresije na SRJ".

Od 19.00 do 21.00 čas biće prikazani dokumentarni film "Vojska Jugoslavije u odbrani od NATO agresije" (49 min), reditelja Miluna Vučinića i Gorana Kostića i igrano-dokumentarni film "Voz" (13 min), reditelja Gorana Kostića, saopštilo je Ministarstvo odbrane. 

broj komentara 20 pošalji komentar
(nedelja, 24. mar 2019, 21:32) - Nislija [neregistrovani]

Ne prastam i ne zaboravljam !

"Neka su prokleti svi oni koji su doneli odluku i učestvovali u ubistvu male Milice Rakić i sve dece u RS i Srbiji. Živela RS, živela Srbija srpski narod, gde god se našao" !

(nedelja, 24. mar 2019, 20:15) - ,," [neregistrovani]

Туга и Опомена

Човек без мржње са сузама говори о Болу. Неко други непомично гледа рушење моста.


То је та Снага која Нас је одржала кроз разна ропства.


Нека Бог Подари Вечни Мир Жртвама, а Нама Мудрости да Знамо како, и са киме.

][
][

(nedelja, 24. mar 2019, 17:24) - tanja [neregistrovani]

@nikad vise rata

Alal ti vera! Zelim ti sve najbolje :)

(nedelja, 24. mar 2019, 12:08) - anonymous [neregistrovani]

NIKADA!

Nikada necu da zaboravim niti oprostim NATO-u i "svim nasim NATO "prijateljima" sto su mojoj deci ukrali dane i noci i uterali strah u kosti onog proleca1999. godine...N i k a d a!

(nedelja, 24. mar 2019, 11:51) - anonymous [neregistrovani]

re: razlicit ugao

Citate li vi gornji clanak ili samo komentarisete? Ako ste procitali onda ste mogli vidjeti da je Vesli Klark u svojoj knjizi napisao da su bombardovanje planirali i isplanirali jos avgusta 1998. Nikakav i niciji potpis nista ne bi sprijecio.

(nedelja, 24. mar 2019, 11:47) - Srbin iz Nemacke [neregistrovani]

" Ne treba zaboraviti ni da Rusija nije pomogla! "

Rusija je sama bila u problemu,slaba da odgovori a znamo i ko je bio na celu Rusije.

(nedelja, 24. mar 2019, 11:45) - anonymous [neregistrovani]

Ne kriju da su zlocinci

Znaci planirali napad prije ''Racka'' i tzv. progona KiM Albanaca?

(nedelja, 24. mar 2019, 11:35) - anonymous [neregistrovani]

Ne treba zaboraviti ni da Rusija nije pomogla!

Braća??? 

(nedelja, 24. mar 2019, 11:29) - anonymous [neregistrovani]

Ne treba zaboraviti

Zbog budućnosti Srbije i našeg naroda se ne sme nikada zaboraviti da su glavni organizatori bombardovanja SRJ bili naši tzv. saveznici iz oba svetska rata, SAD i Velika Britanija, koji su samo pokazali da su bili lažni prijatelji koji su nas iskorišćavali za njihove interese. To nikada ne smemo zaboraviti da nam se opet ne ponovi da živote dajemo za takve prijatelje i saveznike.

(nedelja, 24. mar 2019, 11:12) - Danica Orlović [neregistrovani]

Moj utisak

Nisam od osoba koja deli komplemente , ali ovog puta želim da pohvalim
" ŠARENICU ", 24. 03. 2019. Odgedala sam od početka do kraja . Iako sam sve vreme plakala, ipak vam hvala . Svi mi imamo svoju priču , a uz vašu emisiju podsetili smo se onih užasnih dana , koje ne smemo zaboraviti . Još jednom VELIKO HVALA !!!