Političari koji su pokušavali da razvežu kosovski čvor

Decenijama unazad mnogi su milisli da baš oni mogu doneti rešenje Kosmetskog problema i rado preuzimali ulogu posrednika. Međutim, niko od njih u biografiju ne može da upiše da je razvezao kosovsko-metohijski Gordijev čvor.

Prvi čovek koji se umešao u sukob Srba i Albanaca bio je američki diplomata Ričard Holbruk. Pamte ga kao čoveka koji je početkom devedesetih uspostavio korektan odnos sa Slobodanom Miloševićem. Njih dvojica 1998. sklapaju sporazum koji će, ispostaviće se, samo odložiti NATO bombardovanje.

"Celo vreme je Holbruk ključni čovek i ne samo Holbruk. On je postao glagol u Americi,  'holbrukovanje', te ljude treba 'holbrukovati' – znači da ih treba izložiti žestokom pritisku, pretnjama, koristiti silu i postići će se rezultati. Naravno, Holbruk je ostvarivao divne odnose sa liderima koji su bili spremni da popuste pod njegovim pritiskom, a najgorim barabama je proglašavao one sa kojima nije mogao da napravi posao", objašnjava novinarka Ljiljana Smajlović.

Da napravi posao na Balkanu sledeća je pokušala Madlen Olbrajt. Pred delegacije Srba i Albanaca u Rambujeu postavila je uslove koje su Albanci prihvatili, a srpska strana odbila.

Usledilo je 78 dana bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije. Sedam godina kasnije, u ime Ujedinjenih nacija, bivši finski predsednik Marti Ahtisari preuzima posredovanje u pregovorima srpskih vlasti i privremenih institucija u Prištini.

"Koji je dobio Nobelovu nagradu za situaciju na Kosovu za nešto što se zove Athisarijev plan koji u suštini ni jedna ni druga strana nisu potpuno prihvatile i koji je na kraju postao instrument da Kosovo postane država", kaže novinar Milivoje Mihajlović.

I početak briselskog dijaloga poznavaoci tumače kao američku igru. Namera je, kažu, bila da takozvano Kosovo iz naručja Ujedinjenih nacija ode u naručje Evropske unije. Bivša upravnica bolnice u Mančesteru, Ketrin Ešton, postaje glavni medijator u pregovorima.

"Želim da kažem da su pregovori okončani, tekst su parafirala oba premijera, želim da im čestitam na njihovoj odlučnosti ovih meseci i hrabrosti koju su imali", govorila je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Dogovoreno, albanska strana nije primenila. I to se piše u biografiju Ketrin Ešton, ali i njene naslednice na mestu šefice evropske diplomatije.

"Federika Mogerini je, mislim, zapustila taj dijalog. Ona je prepustila dijalog u ruke lidera Srba i Albanca, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. Oni su upravljali tim dijalogom, a ne ona koja je smatrala da može da vrši taj blag pritisak. Ključni čovek svih pregovora od Rambujea do danas je Hašim Tači, jedini koji sedi za pregovračkim stolom", kaže Mihajlović.

Sve češće se spominje da će se za pregovarački sto vratiti Vašington u liku diplomate Filipa Rikera.

"Riker će da dovede do nekog rešenja za koje se odluče Džon Bolton i možda Majk Pompeo i ne očekujem da Riker pruža veliki otpor tom rešenju a ni da se angažuje u ličnom smislu da ovde rešava svoju karijeru. Riker će biti bitan, bilo ko će biti bitan u Stejt departmentu ako neko odluči da želi da dokaže da je američka uloga ovde važna", kaže Smajlovićeva.

Očekuje se i sledeći korak Evropske unije i najuticajnijih država članica. Kabinet nemačke kancelarke Angele Merkel kratko je saopštio – samit u Parizu samo se odlaže.

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 28. jun 2019, 15:41) - anonymous [neregistrovani]

Nisu oni nista pokusali da razvezu

vec samo da vezu i zategnu.

(petak, 28. jun 2019, 15:07) - anonymous [neregistrovani]

”Покушавали да развежу..”?

Ма какви. Покушавали су само да што више ућаре на туђтој муци и то свако на свој начин и за себе. Наши, већином наивни и недорасли политичари и народ, мислили су да долазе да помогну. Каква заблуда.

(četvrtak, 27. jun 2019, 08:24) - anonymous [neregistrovani]

smilji pozdrav ali ipak

preteruje se sa americkim mocima uticajima neprikosnovenostima, odlucenim sudbinama. sta ce se na rkaju desiti sa Kosmetom to je jos pitanja veliko. eto ono cemu prisustvujemo je masovni egyodus Albanaca sa Kosmeta. samo u 2015 otislo ih je preko 70 hiljada, a svake godine cifra na nivou Srbije 35 hiljada. vreme dakle ide buducnost nije moguce predvideti. niti je Srbija u nekakvim kandzama Amerike EU ili vladajuce stranke. Behu Turci evo nema ih vise. izgleda da slabo ko sta uci, a istorija je cak i predmet u skoli da ne kazemo zivot sami.

(utorak, 25. jun 2019, 16:11) - anonymous [neregistrovani]

Slaba Srbija

i jaka Jugoslavija je bila mantra za vreme SFRJ koju je zapad samo modifikovao "slaba Srbija stabilan Balkan". Nazalost pokazuje se da su drugi mudriji i sposobniji od nas i plus sto nas zapad smatra malim Rusima a Rusi su neopravdano najomrazeniji na zapadu.

(utorak, 25. jun 2019, 09:50) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Postoje jos neke okolnosti. Ali sustinu si reko.

(utorak, 25. jun 2019, 09:14) - anonymous [neregistrovani]

Космет

Замрзнути конфликт одговара Британцима и Американцима, јер тад (тј. сад) могу да раде шта год желе на тој области, од експлоатације руда до контролисања транзитне тачке за дистрибуцију опијата. А све то чувају Бондстилом, и успут контролишу цијели Балкан. Њима није у интересу велика уједињена суверена држава, Србија или Албанија, њима је у циљу константна свађа међу ћелијама - брата са братом, мужа са женом, комшије са комшијом, система са системом, јер гдје има подјела и равноправности ту има и сукоба, а тад они могу олакшано да лешинаре и паразитирају.

(utorak, 25. jun 2019, 07:18) - anonymous [neregistrovani]

sloboda ili smrt

Koji nato koja eu oni sto su nas bombardovali da odlucuju o nasoj sudbini i mi to da prihvatimo nikad nato nikad eu sramota nasta smo spali . Da prodajemo svoju zemlju parce po parce i da budemo nato sluge da nemamo svoje slobodno misljenje zbog boljitka i to je neka vrsta prostitucije da budemo nato prostitutke da bi nam novcanik bio puniji a de je dostojanstvo .Sve mostove i auto puteve oni nam grade zaduzuju nas kreditima da bi nas tako pokorili a po selima se zivi ko u 14 veku poljoprivreda ubijena meso uvozimo uz Argentine luka iz Cilea a sve to komaduje merkelova i tuku nas sa svih strana cim malo isplivamo opet nas potope .

(nedelja, 23. jun 2019, 04:04) - anonymous [neregistrovani]

Тужно!

Како је тужно слушати овај извештај! Све време се говори о томе како неко други треба да донесе одлуку о Нама!! Па докле више?! Можда нисмо у могућности да утичемо на тренутну елиту у Приштини, свакако постоји толико ствари које можемо да предузмемо, урадимо, побољшамо у остатку Србије мада у стварности веома мало се шта дешава и свакодневно слушам оптужбе и кукњаву владајуће касте и ових који би да их замене у фотељи!