Vulin: Najteži trenutak naše istorije - 1999. godina

Nikada u svojoj istoriji nismo bili tako sami kao 1999. godine kada su i narodi i zemlje koje jesu naši prijatelji bili daleko vođeni političkim elitama koje su smatrale da je bombardovanje Srbije i Savezne Republike Jugoslavije mala žrtva za svet koji im se nudi, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin na otvaranju Međunarodne konferencije "Odbrana od NATO agresije - 20 godina posle".

Vulin je u Domu Garde u Kasarni "Topčider" rekao da je 1999. godina bila možda najmračniji i najteži čas naše istorije.

"Nikada u svojoj istoriji nismo bili tako sami, samo sa svojim narodom", rekao je Vulin i porućio da su vojska i narod tada pokazi neverovatnu sposobnost otpora, hrabrost i veštinu a zatim je on ocenio da su Srbi prošli težak period nakon NATO agresije", kazao je.

Kako je ocenio, to je bio period u kojem je od nas traženo da se samoponištimo, da zaboravimo i da se odreknemo svojih ratnika, da zaboravimo suštinu i smisao naše borbe, period u kojem se od nas tražilo da prihvatimo krivicu za tuđe zločine, da se stidimo zločina drugih i da ih prihvatimo kao svoje.

"Ne može biti ni vojske ni države koja nema samopoštovanje, koja ne može da se nasloni na one koji su bili pre njih", istakao je Vulin.

Ocenio je da armija koja nema moral, snagu, sećanja i ponavljanja ne može biti pobednička armija i dodao da je moral iznad svega.

"Nije NATO zaustavila naša tehnika, nije ga zaustavila ni naša premoć, zaustavila ga je u kopenoj intervenciji svest da će se vojska i narod braniti", rekao je Vulin i podsetio da narodu i vojsci ništa drugo nije preostajalo "nego da se brane uporno, odlučno i sigurno".

Učesnicima se obratio i rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović koji je istakao da konferencija ima izuzetan značaj za sistem odbrane i širu društvenu zajednicu i dodao da će radovi svih učesnika biti publikovani u Zbornik "jer nećemo dozvoliti da činjenice i istina zasnovana na njima, o ovakvom činu brutalnosti i povrede međunarodnog prava, egzistira negde u zoni širokog polja pojedinačnih sećanja".

Na Konferenciji, koju organizuje Univerzitet odbrane Ministarstva odbrane Srbije, osim domaćina učestvuju i predstavnici Ruske Federacije, Narodne Republike Kine, Bosne i Hercegovine i Republike Belorusije.

Teme panela Konferencije su političke, pravne, ekonomske i ekološke posledice NATO agresije, bezbednosne i vojno-strategijske implikacije i operativno-taktička iskustva u odbrani od NATO agresije.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">