Čitaj mi!

Poslodavci predlažu mere za opstanak privrede, iz sindikata poručuju da država nije “bunar bez dna“

I privreda boluje od kovida, kažu u Uniji poslodavaca Srbije. Ocenjuju da su Krizni štab i Vlada na krizu izazvanu koronavirusom dobro odgovorili merama koje su bile adekvatne i pravovremene. Dužina pandemije je kriznu situaciju pretvorila u stanje zbog čega smatraju da je potrebno da se reorganizuje Krizni štab, izmeni način donošenja odluka i uključe tela poput Socijalno-ekonomskog saveta koja bi mogla da pomognu konkretnim rešenjima. Predloge su uputili premijerki Ani Brnabić.

Među predloženim merama koje je Unija poslodavaca uputila premijerki jesu smanjenje PDV-a na hranu i piće na 10 odsto za hotele i ugostitelje, oslobađanje plaćanja poreza na dobit sektora kojima je zabranjen rad kao i poreza i doprinosa na zarade.

Traže i da se sektorima kojima je rad bio otežan omogući odloženo plaćanje poreza. Zbog podatka da postoji oko 1.200 fiskalnih i parafiskalnih nameta, predlažu da bi do kraja pandemije naplate nekih poput taksa za isticanje firmi, korišćenje prostora na javnoj površini ili odvodnjavanje–navodnjavanje trebalo obustaviti.

"To su velike stavke, pogotovu u vremenu krize, smanjenih prihoda. Jednostavno moramo svi da obratimo pažnju i da pronađemo načine kako da održimo tu našu privredu", rekao je Andreja Brkić, predsednik Izvršnog odbora Udruženja poslodavaca Srbije

U Privrednoj komori smatraju da je pomoć celokupnoj privredi pomogla da se sačuvaju radna mesta, ali da cilj da minus u budžetu ove godine ne pređe tri odsto ne sme biti ugrožen kako zbog stabilnosti zemlje, tako i zbog privlačenja stranih investicija.

Bojan Stanić, zamenik direktora za strateške analize PKS, rekao je da odlaganje obaveza za duži vremenski period često ne predstavlja rešenje problema.

"Može doći do krize solventnosti. Iz tog razloga je bitno da se razmatraju mogućnosti određenog reprograma obaveza, pa u određenom delu, gde je moguće, naravno u pregovorima i sa bankarskim sektorom i sa državom otpisa dela dugova za delatnosti koje su najugroženije", smatra Stanić.

Sa stavom da se mere moraju osmisliti posebno za svaki sektor, mišljenja su i u Samostalnom sindikatu. Naglašavaju dobru saradnju sa resornim ministarstvima, pogotovo u situacijama kada zbog nepoštovanja epidemijskih mera u određenim preduzećima dođe do većeg zaražavanja radnika, što utiče i na proizvodnju.

Sekretar Zoran Mihajlović kaže da država nije bunar bez dna pa da se iz njega zahvata.

"Jednostavno moramo da donesemo neke mere, odnosno Krizni štab ili Vlada mora da donese neke mere koje su adekvatne trenutnom stanju u kojem je država, da ne bi došlo do dalje tendencije pada industrijske proizvodnje i da ne bi došlo do većeg talasa otpuštanja jer onda dolazimo u jednu situaciju u kojoj nema povratka", rekao je Mihajlović.

Pored mera koje se tiču privrede, u Uniji poslodavaca Srbije predlažu da se Krizni štab pretvori u Medicinski štab koji će, na osnovu saznanja iz nauke i prakse, saopštavati javnosti jasne i konkretne preporuke, a Vladi jasne smernice o previdivom toku epidemije i poželjnim merama.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">