Čitaj mi!

Kina jedina privreda u svetu koja će zabeležiti rast

Dok velika većina zemalja u svetu beleži privredni pad, kineski BDP od jula do septembra ove godine porastao je za 4,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, objavio je zavod za statistiku. Kako je procenio MMF, kineska privreda će jedina u grupi velikih privreda zabeležiti pozitivnu stopu rasta od 1,9 odsto.

Na tromesečnom nivou, od jula do septembra, BDP je porastao za 2,7 odsto, u drugom tromesečju bio je veći 11,5 odsto u poređenju sa početkom godine.

U periodu od januara do septembra, aktivnosti su bile 0,7 odsto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, prenosi portal Indeks.

Oporavak Kine od "korona šoka" počeo je već početkom proleća, a novi podaci otkrivaju da se početkom jeseni proširio i na potrošnju, pa je tako promet u maloprodaji u septembru porastao za 3,3 odsto na godišnjem nivou, a u avgustu je porastao skromnih 0,5 odsto.

I ulaganja kompanija pokazuju primetne znakove oporavka, pa su tako ulaganja u fiksni kapital u prvih devet meseci bila veća 0,8 odsto nego u istom razdoblju 2019. godine.

Vlada je uvela niz mera kako bi podstakla rast i poduprla zaposlenost, uključujući pojačanu državnu potrošnju i poreske olakšice.

„Kineska ekonomija ostaje na putu oporavka. I izvoz i potrošnja idu u pravom smeru, ali ne možemo u potpunosti da se opustimo zbog koronavirusa", rekao je Jošikijo Šimamine iz ekonomskog instituta u Tokiju.

Prema njegovim rečima, postoji rizik od ponovnog zatvaranja Evrope i još jednog talasa u SAD, a smanjenje potrošnje na ta dva velika tržišta moglo bi negativno da utiče na kinesku ekonomiju.

Uprkos tome, kineska privreda će jedina u grupi velikih privreda zabeležiti pozitivnu stopu rasta od 1,9 odsto, procenio je Međunarodni monetarni fond.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">