Virus pokosio i kompanije – "Pica hat" najnovija žrtva, više bankrotstava nego 2008.

Pandemija koronavirusa izazvala je strahovit ekonomski potres u svetu, o čemu najbolje svedoči činjenica da su hiljade kompanija podnele zahteve za bankrotstvo, a najnovije žrtve su najveća franšiza "Pica hat" u SAD i naftna kompanija "Česapik enerdži".

Od početka godine do 24. juna u SAD je 3.427 kompanija podnelo zahteve za bankrotstvo, prenosi Fajnenšel tajms. U prvoj polovini 2008. godine, kada je počela svetska ekonomska kriza broj bankrotstava dostigao je 3.491.

Najpopularnija mogućnost za bankrotstvo je član 11 Zakona o bankrotstvu, koji omogućava kompanija da se restrukturiraju usled nesolventnosti. Jedan od prvih velikih igrača koji je bankrotirao bila je korporacija "Herc", čiji je posao iznajmljivanja automobila podneo strašan udarac zbog karantinskih mera protiv širenja koronavirusa.

Tokom narednog perioda "Hercov" primer sledile su kompanije "Džej-Si Peni", "Džej kru", "Latam erlajns", "Frontir komjunikejšons grup", "Intelsat" i mnoge druge. "Sirk de solei", koja vodi jednu od najpoznatijih cirkuskih trupa na svetu, takođe je podnela zahtev.

Pandemija je pogodila skoro sve grane privrede, posebno ugostiteljstvo i proizvodnju energenata. Prve na tapetu bile su firme koje su imale proizvodnju i prodaju u Kini. Kako se virus širio iz Kine, sve više zemalja širom sveta uvodilo je stroge mere ograničavanja kretanja, što je dodatno ugušilo potrošnju i proizvodnju.

Poslednji u nizu za podnošenje zahteva za bankrot je najveća franšiza "Pica hat" restorana u SAD "En-Pi-Si internešenel" sa više od 1.200 objekata.

Neke od najvećih kompanija na dosadašnjoj listi bankrotstava su iz naftnog sektora – "Česapik enerdži", a pre nje "Makdermot internešenel", "Vajting petroleum", "Dajmond ofšor driling" i druge.

Uprkos lošoj situaciji, za sada se ne predviđa da će konačan ishod biti kao tokom krize 2008. i posledične recesije, kada je 2008. godine 8.614 firmi podnelo zahtev za bankrot, dok je naredne godine taj broj porastao na 12.644, navodi Tajms.