Ni IT sektor nije imun na koronu

Rat protiv koronavirusa još nije dobijen a privrednici polako već računaju štetu i procenjuju kada će privreda stati na noge. Saglasni su da to zavisi od zdravstvene bezbednosti ne samo kod nas, nego i u svetu i od vraćanja potrošnje.

Od ambicioznih planova o rastu poslovanja u ovoj godini, kako je planiralo 78 odsto najvećih domaćih i međunarodnih kompanija okupljenih u Američkoj privrednoj komori i novog zapošljavanja, što je planiralo njih 61 odsto, do pada. Sada se najveći broj nada da će sačuvati zaposlene na broju.

"Najveći broj njih očekuje pad prihoda negde na nivou do kraja godine oko 20 odsto, pad profitabilnosti oko 25 odsto, i pad investicija u visini od 30 odsto onoga što je bilo predviđeno", kaže predsednik Američke privredne komore Zoran Petrović.

Velikima je ipak lakše što potvrđuje da čak 63 odsto njih, uprkos svemu, ne očekuje da će imati problem likvidnosti.

"Posebno su osetljiva mala preduzeća i preduzeća koja imaju do tri godine starosti. Kada kažem mala preduzeća, mislim pre svega na preduzetnike i preduzeća koja imaju do 10 zaposlenih. Oni očekuju nešto veći pad prihoda i oni očekuju da će morati da otpuste jedan broj radnika", rekla je Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu Naleda. 

Najveći pad se beleži u turizmu, ugostiteljstvu, transportu, prometu nepokretnosti, kreativnoj industriji, ali se pokazalo da ni IT sektor u svom virtuelnom svetu, nije imun na spoljašnje uticaje.

 "IT sektor je sektor koji u velikoj meri pruža usluge sektoru turizma i ugostiteljstva i sektoru transporta i pošto je kriza potrajala malo duže postalo je vidljivo da i oni grcaju od posledica te krize kao i svi drugi", navela je direktorka Projekta saradnje za ekonomski razvoj USAID Dragana Stanojević.

Ima optimizma 

Nije sve crno. Među 40 odsto ispitanih kompanija, koliko ih je očekivalo dodatne negativne posledice, posle dva i po meseca optimizam je porastao.

"Videli smo da u relativno kratkom vremenu možemo da digitalizujemo neke servise, proizvode itd., servise koje pruža država, nekakve usluge takođe koje pružaju razni biznisi u ekonomiji za relativno kratko vreme. Ono što bi sada bilo jako dobro jeste da to ne zaboravimo", rekao je  Zoran Petrović.

Procene su da bi privreda mogla da se vrati na pređašnji nivo za tri meseca do godinu dana. Među prvima koji bi mogli da stanu na noge, jesu preduzetnici koji su pokazali veliku fleksibilnost.