Gubici u turizmu premašiće 300 miliona evra, mogu li se sačuvati radna mesta

Leto u Evropi biće veoma toplo sa temperaturom između 30 i 40 stepeni u dugim razdobljima, najavljuju meteorološki servisi. Svako će poželeti duboku hladovinu ili vodu u blizini. Dok pandemija traje, informacije o tome koje su nam mogućnosti, menjaju se iz dana u dan. JUTA je objavila da su turističke agencije spremne da realizuju putovanja koja su već ugovorena. Pomoćnica ministra turizma Renata Pindžo kaže za RTS da gubici u turističkom sektoru iznose najmanje 300 miliona evra, i da je najvažnije sačuvati radna mesta.

Granice između Srbije, Bugarske i Grčke otvaraju se 1. juna. Grčki premijer najavljuje da turisti iz dvadesetak zemalja mogu da uđu, bez testiranja i karantina, 15. juna. Dok traje pandemija putno zdravstveno osiguranje ne pokriva troškove lečenja oboljenja izazvanih koronavirusom. 

Renata Pindžo je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla da turistički radnici priželjkuju goste imajući u vidu otkazane aranžmane u prethodnom periodu.

"Nije situacija svuda ista. Ono što će biti izazov su one destinacije koje su beležile najznačajniji rast, i koje su primale strane turiste, gradski centri kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, pa i Kragujevac. Što se tiče naših najpoznatijih destinacija, one su već počele da primaju goste", rekla je Renata Pindžo.

Prema njenim rečima, Srbija je prošle godine imala 50 odsto domaćih gostiju.

"Nama su domaći gosti uvek bili važni. Ponuda treba da bude raznovrsna. Postavlja se pitanje kako će se odvijati ova letnja sezona i u drugim destinacijama gde su naši građani imali naviku da idu. Srbija ima mnogo toga da ponudi", izjavila je Pindžova.

Ko kontroliše ugostitelje 

Navodi da ugostiteljski objekti poštuju preporuke za suzbijanje koronavirusa.

"Osim nadležnih službi koje to proveravaju, veliki deo se odnosi i na nas same i našu odgovornost. Ne možete nadgledati sve objekte, restorane, seoska domaćinstva, ako sami nemamo odgovornost", istakla je Pindžova. 

Dodaje da je početak godine koji je bio fantastičan, i pokazivao rast od 20 odsto u svim kategorijama, amortizovao sliku kakva je bila pre svega u martu.

"Nemamo egzaktne brojeve. Barata se do kraja juna cifrom od oko 300 miliona evra. Međutim, smatram da to nije realan pokazatelj, jer imate čitav niz dobavljača u tom lancu koje su pretrpele gubitke. Ovde nisu ušle velike manifestacije kao kongresi, a to su oni segmenti koji su za Beograd i Novi Sad veliki generator turističke tražnje. Imate tu i turističke vodiče, proizvođače suvenira, poljoprivredu, da ne govorim o saobraćaju", naglasila je Pindžova.

Kako sačuvati radnike 

Kaže da je ključno pomoći turističko-ugostiteljskim preduzećima da sačuvaju zaposlene.

"Zaposleni su onaj deo koji nedostaje. Ugostiteljstvo i turizam su bili veliki izvoznik radne snage", navela je pomoćnica ministra turizma.

Ove godine i u narednom periodu računa se na domaće turiste i na goste iz regiona.

"Samo u prošloj godini su turisti iz zemalja okruženja činili 30 do 35 posto stranih turista", kazala je Renata Pindžo.

Dodaje da nijedno zdravstveno osiguranje ne pokriva troškove lečenja od kovida 19. 

"Vi sad nećete imati testiranje, međutim, zaista svako od nas preuzima odgovornost. S druge strane dugoročno će morati da se pronađe neko rešenje", kazala je Pindžova.