Poziv povratnicima da osnivaju poljoprivredna gazdinstva

Kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije ministar Milan Krkobabić i akademik Dragan Škorić pozvali su srpske državljane koji su privremeno ili trajno izgubili posao u evropskim i drugim zemljama širom sveta da u Srbiji osnuju ekonomski održiva poljoprivredna gazdinstva ili da se priključe nekoj od postojećih zadruga.

Krkobabić i Škorić kažu da svi građani koji su sada stigli iz inostranstva mogu svoju budućnost da ostvare u sopstvenoj ili zadružnoj mini-mlekari ili stočarskoj proizvodnji, u voćnjaku, vinogradu, plasteniku, pčelarstvu, proizvodnji lekovitih bilja u etno ili banjskom turizmu.

Uz primenu visokih tehnologija i saveta domaćih stručnjaka sa poljoprivrednih fakulteta i više naučnih instituta čiji su rad i rezultati cenjeni u celom svetu, građani mogu da proizvode zdravu i ukusnu hranu i da brendiraju svoje proizvode.

U tome mogu da im pomognu stručnjaci, članovi Nacionalnog tima za preporod sela Srbije profesor Zoran Keserović za oblast voćarstva i vinogradarstva, profesor Žarko Ilin za oblast povrtarstva i plasteničke proizvodnje, profesor Ratko Lazarević za stočarstvo...

U saopštenju se navodi da su dosadašnji rezultati projekta obnove zadrugarstva u Srbiji "500 zadruga u 500 sela" pokazali da je interesovanje za udruživanje u velikoj meri poraslo, da je za tri godine osnovano 700 novih zadruga, što, nije zabeleženo u istoriji Srbije.

Poštujući osnovne principe zadrugarstva samopomoći i neutralnosti, zadruge su u Srbiji pokazale visok stepen ekonomske stabilnosti, ne prekidaju rad, povećavaju broj kooperanata, zapošljavaju nove radnike i izvoze u zemlje Evropske unije.

Istovremeno, zadrugari su ispoljili i zavidnu količinu humanosti pomažući starijim komšijama u obavljanju prolećne setve i obezbeđivanju osnovnih životnih namirnica, navedeno je u saopštenju. 

Detaljnija uputstva o osnivanju zadruga mogu se naći na sajtovima Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine i sajtu Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, navodi se u saopštenju iz kabineta ministra zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća.