Čitaj mi!

SZO donirala zaštitnu opremu Kliničkom centru Srbije

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) donirala je danas Kliničkom centru Srbije zaštitnu opremu koja se sastoji od mantila, maski, skafandera, vizira u vrednosti od 800.000 evra, a za nekoliko dana stižu i zaštitne rukavice u vrednosti od 200.000 evra.

Direktor Kancelarije SZO u Srbiji dr Marjan Ivanuša kaže da ta organizacija zemljama članicama više pomaže tehnički, savetima, ali da u vreme pandemije doniraju i opremu neophodnu za borbu protiv koronavirusa.

"Uspeli smo da nabavimo veću količinu zaštitne opreme koja je dopremljena poslednjih nekoliko dana, manji deo još stiže. Na taj način pomažemo zdravstvenom sistemu Srbije", rekao je Ivanuša za Tanjug.

Pomoćnik direktora KCS profesor Jovica Milovanović zahvalio se SZO što su prepoznali Klinički centra Srbije kao stub zdravstvenog sistema Srbije.

On je naveo da KCS nije kovid bolnica, ali da je u okviru svog sistema imao pet kovid bolnica i da je u tim bolnicama lečeno 10 odsto svih kovid pacijenata koji su bolnički lečeni u Srbiji.

"Potrošnja zaštitne opreme je ogromna u KCS i ovakva donacija nam puno znači. Mi se maksimalno trudimo da zaštitimo sve naše zaposlene i insistiramo na pravovremenoj promeni opreme", rekao je on.

Maja Milošević, koja se u KCS brine o bezbednosti i zdravlju zaposlenih zahvalila se na donaciji.

Ona je navela da se tokom epidemije koronavirusa trude da zaštitna oprema zaposlenih bude u skladu sa preporukama SZO.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek naveo je da je važno da se sačuva zdravstveni sistem u ovom momentu, ali i zdravstveni radnici koji su izneli veliki teret i dali veliki doprinos u borbi koja traje skoro godinu dana.

"Ova donacija, koja podrazumeva više od 300.000 komada zaštitnih mantila, preko 300.000 zaštitnih maski - svih vrsta , stotina hiljada rukavica, vizira, upravo je jedan od načina da zaštitimo naše zdravstvene radnike od oboljevanja", rekao je Đerlek.