Donacija kineske firme MUP-u Srbije

Kineska kompanija "NUKTEK" donirala je Ministarstvu unutrašnjih poslova 14.000 zaštitnih maski N95, dvoja KD vrata sa meračem temperature, pet jedinica za karantin i 15 posebnih kamera za merenje temperature.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je Srbija u svakom trenutku borbe sa koronavirusom imala podršku Narodne Republike Kine.

"Te mere, koje je Srbija primenjivala u saradnji sa kineskim ekspertima koji su došli u našu zemlju, dale su rezultate i u Srbiji i pokazale da možemo efikasno da zaštitimo naše stanovništvo", rekao je Stefanović.

Ministar je putem video-konferencijske veze razgovarao i sa generalnim direktorom "NUKTEK"-a Cićjan Čenom, u prisustvu ambasadorke Narodne Republike Kine u Beogradu Čen Bo, kojem se zahvalio na donaciji i uputio mu poziv da poseti Srbiju.

"Reč je o izuzetno značajnoj donaciji za zaštitu zdravlja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i svih građana Srbije. Današnja donacija samo je jedna u nizu donacija koje je Kina dala Ministarstvu unutrašnjih poslova", rekao je ministar.

On je razgovarao sa ambasadorkom Čen Bo i o donaciji mobilnih kamion skenera, u vrednosti od devet miliona evra, koje će Kina uputiti Ministarstvu unutrašnjih poslova, a koji će imati višestruku upotrebu.

Ambasadorka Čen Bo istakla je dobru saradnju kompanije "NUKTEK" i Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Ovom donacijom "NUKTEK" želi da pomogne Srbiji u daljoj kontroli epidemije. Kina i Srbija se bore protiv koronavirusa rame uz rame. Epidemija je i Srbiji i u Kini danas pod kontrolom, život se vraća u normalu, a kineski narod nikada neće zaboraviti koncertom podrške Kini na Kalemegdanu, gde sam upravo bila zajedno sa ministrom Stefanovićem. Takvu podršku srpskog naroda, kineski narod nikad neće zaboraviti", rekla je Čen Bo.

Ambasadorka je naglasila da će saradnja između dve zemlje biti nastavljena i da će se čelično prijateljstvo između Srbije i Kine u budućnosti i dalje učvršćivati.

Generalni menadžer "NUKTEK"-a za Evropu Ćijan Fu, koji je prisustvovao sastanku, predstavljajući nove proizvode za borbu protiv virusa zahvalio je Vladi Republike Srbije na svemu što je učinila za kineske državljane koji su boravili u našoj zemlji u protekla dva meseca, ali i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova koji su bili na ulicama kako bi zaštitili građane.

On se zahvalio i kineskoj Ambasadi i ambasadorki Čen Bo za koju je rekao da je otvorila novu oblast saradnje srpske i kineske vlade.

"Ovo nije samo donacija tehnologije. Želimo da uputimo najlepše želje svim građanima Srbije kroz ove maske. Naše porodice su donirale maske, a deca su oslikala crteže na kojima su prikazane najbolje želje koje upućujemo vašem narodu", istakao je Fu.