Čitaj mi!

Evropska komisija izdala novu preporuku o putovanjima u EU, šta se menja za građane Srbije

Evropska komisija je juče preporučila nova pravila za putovanja u Evropsku uniju. Za građane Srbije je važno da se prema preporuci Evropska komisija poziva države članice da prihvate potvrde o vakcinaciji i vakcinama koje nije odobrila Evropska agencija za lekove, što je slučaj sa vakcinom kineske kompanije "Sinofarm" koja je često upotrebljavana u Srbiji.

Potvrda o vakcinaciji i potvrda o preležanoj bolesti bi, prema preporuci Evropske komisije, trebalo da omoguće i putovanja koja nisu neophodna od 10. januara sledeće godine.

Akcenat se stavlja na individualni status putnika - da li je vakcinisan ili ima potvrdu o preležanoj bolesti, a ne na epidemijsku situaciju zemlje iz koje dolazi, što bi trebalo da olakša putovanje u narednom periodu.

Takozvana lista bezbednih zemalja koja je dosad funkcionisala bi trebalo da bude ukinuta od 1. marta.

U preporuci je novo da bi potvrda o vakcinaciji od dve doze trebalo da važi devet meseci, a nakon toga bi potvrda trebalo da bude dopunjena dodatnom buster dozom da bi i dalje bila validna.

U pitanju je pokušaj da se usklade stavovi između različitih zemalja članica i da bi se izbegao haos oko toga šta se u kojoj zemlji prihvata kao validna potvrda o vakcinaciji u situaciji kada sve zemlje procenjuju da je treća doza neophodna.