Čitaj mi!

Posledica epidemije – veliki broj onkoloških pacijenata se javlja u poslednjem stadijumu bolesti

Davorin Radosavljević iz Instituta za onkologiju i radiologiju naveo je da je otkriven veliki broj pacijenata u stadijumu bolesti koje više nije moguće lečiti. Direktorka bolnice "Dr Laza Lazarević", Ivana Stašević Karličić kaže da je u Srbiji, kao i u svetu, zabeležen povećan broj slučajeva anksioznosti i depresije, ali da su se brojevi stabilizovali, što govori o adaptaciji ljudi.

Direktor Medikalne onkologije Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Davorin Radosavljević rekao je u emisiji Oko da je Institut  tokom epidemije prihvatio veliki deo pacijenata iz drugih ustanova, koje su prešle u kovid-režim.

"Mi smo u epidemiji lečili više pacijenata nego obično, ali je potpuno tačno da dolaze pacijenti sa jako odmaklim stadijumom bolesti. Tačno je da je kovid infekcija i u našoj zemlji usporila dijagnostiku i dovela do toga da se otkrije jako veliki broj pacijenata u stadijumu bolesti koje više nije moguće onkološki lečiti",

Napominje da se uglavnom se radi o kasnoj dijagnostici, dok se u svetu registruje i masovni pad skrininga, odnosno ranog otrivanja

Istakao je jednu "kolateralnu korist" od masovnog snimanja pluća, pošto je otkriveno mnogo tumora.

"Broj slučajeva depresije se stabilizovao, došlo je do adaptacije" 

Ivana Stašević Karličić izjavila je da je bolnica "Dr Laza Lazarević" non-stop radila i u kovid-režimu, ali da nisu menjali broj usluga.

Dodaje da su izašli iz kovid-sistema zbog toga što je broj pacijenata kojima treba pomoć pao.

"Vakcinalni punkt i dalje radi, a sve vakcine koje su odobrene se mogu dobiti u našoj klinici. Do sada je vakcinisano nekoliko stotina ljudi", ističe Stašević Karličić.

Pandemija je bila stresni događaj, istakla je Stašević Karličićeva, a na početku pandemije se video porast broja slučajeva anksioznosti i depresije, kao i više zbrinutih pacijenata koji su pokušali samoubistvo u odnosu na prethodnu godinu.

Međutim, kako je navela, cifre su se vremenom stabilizovale oko proseka, jer je došlo do adaptacije stanovništva.

Navodi da svetske studije govore o sličnim efektima. "To je evolucioni mehanizam, da preživimo, to jeste bilo neminovno", objašnjava Stašević Karličić.

Ukazuje da je u celom svetu bio očekivan povećan broj slučajeva poremećaja mentalnog zdravlja usled stresa, ali da se broj stabilizovao u oktobru.

"Od tada postoji čak i pad u odnosu na prosečne brojeve, što govori o adaptaciji", zaključila je Stašević Karličić.

KBC Zemun: Smešteno 250 pacijenata, svi su prioritet 

Dragoš Stojanović, direktor Kliničko-bolničkog centra Zemun kaže da su u poslednjih 10 dana, pored toga što su dežurni 24 sata za hitne slučajeve, počeli da primaju i onkološke pacijente i navodi da je u KBC-u trenutno smešteno 250 pacijenata.

"To nisu samo pacijenti koji su hitni, to su pacijenti koji duže vreme nisu dolazili kod lekara, jer su se plašili korone, kao i pacijenti koji nisu dolazili na kontrole", naveo je Stojanović.

Direktor Kliničko-bolničkog centra Zemun naglasio je da su svi pacijenti prioritet.