Čitaj mi!

Turistička sezona u zemljama regiona na pomolu - koji su uslovi za ulazak

Posle više meseci rampa prema Grčkoj je za srpske turiste podignuta. Za sada će u omiljena letovališta moći preko Bugarske.

Da biste ušli u u Bugarsku potreban vam je za sada isključivo pi-si-ar test. Međutim to nije neophodno za tranzitne putinike. Epidemsijka situacija u Bugarskoj je i dalje nepovoljna i postoje brojna ograničenja. Bez pi-si-ar testa u susednu zemlju mogu tranzitni putnici, studenti i oni koji tamo rade.

Takođe i u Grčkoj su na snazi brojne zabrane i rada kafića i restorana, pa će po svemu sudeći početak turističke sezone morati da sačeka još neko vreme. 

Posle osam meseci i to u 8 od 12 regija počinju da rade bašte u Sloveniji. Dobru vest nije dočekalo 3.000 kafea i restorana. Pandemija ih je trajno zatvorila. Posao u ugostiteljstvu je izgubilo čak 12.000 ljudi. Oni koji su opstali nezadovoljni su novim radnim vremenom od 7 do 19 sati, kao i zabranom rada u objektu.    

Iako su samo terase lokala otvorene to ne znači da Slovenija poziva turiste, zemlja je još zatvorena, pa tako naši državljani mogu da uđu samo u izuzecima, kao što su tranzit, poslovna poseta, obilazak članova najuže porodice, neodložno lečenje. Uslov je negativan pi-si-ar test, ili dve doze priznatih vakcina, "Fajzera", "Moderne", "Astra-Zeneke", i "sputnjika".

Od pre sedam dana u Hrvatsku se ulazi sa sertifikatom o vakcinaciji, bilo kog proizvođača. On se odnosi na revakcinisane kojima je od druge doze prošlo 14 dana. Nevakcinisani moraju da pokažu negativan pi-si-ar ili antigenski test. Prvi čovek hrvatske Vlade sumira tok imunizacije u toj zemlji. 

"Naš je otprilike cilj da barem prvom dozom bude procepljeno više od 50-55 odsto odrasloga stanovništva, do prvog srpnja i na taj način prokuženost dakle i ovi ljudi koji su bili već zaraženi koji su se oporavili mogli govoriti o vrlo značajnoj zaštiti Hrvatskoga stanovništa od kovida 19", objašnjava Andrej Plenković. 

Za sada bez dodatnih uslova iz Srbije može da se putuje u četiri države - BiH, Crnu Goru, Albaniju i Severnu Makedoniju.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">