Čitaj mi!

Vučić uručio zlatne medalje za zasluge u borbi protiv kovida

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je Zlatne medalje za izuzetne zasluge i doprinos u borbi protiv epidemije koronavirusa zdravstvenim radnicima koji su, povodom Sretenja, odlikovani Ukazom predsednika.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovana je dr Marina Levajac, specijalista pneumoftiziologije Opšte bolnice Čačak, kao i bračni par – medicinska sestra KC Niš Marija Zekić i fizioterapeut Doma zdravlja Niš Marko Zekić.

Isto odlikovanje, predsednik je uručio doktoru medicine na specijalizaciji iz anesteziologije Instituta za lečenje i rehabilitaciju Niška banja Marku Nikoliću.

Posthumno, Zlatnom medaljom za zasluge odlikovan je specijalista neuropsihijatrije Opšte bolnice Sremska Mitrovica Anđelko Bačvanin, a medalju je primila njegova supruga dr Ljiljana Stančetić Bačvanin.

Takođe, posthumno su odlikovani Slaviša Nestorović, specijalista opšte hirurgije Zdravstvenog centra Negotin, u čije je ime medalju primio njegov sin dr Saša Nestorović, kao i Miodrag Jorović, specijalista hirurgije OB Čačak, a medalju je preuzela njegova bratanica Marijana Jorović.

Zlatnom medaljom za zasluge posthumno je odlikovana i Svetlana Vukčević, specijalista interne medicine i subspecijalista gastroenterologije sa hepatologijom OB Ćuprija, a medalju je primio njen suprug Miodrag Vukčević.

"Beskrajno vam hvala na svemu što ste uradili za našu zemlju, koja uvek zaslužuje najviše, a od vas je to i dobila. Gledaćemo da bar nešto od onoga što ste za zemlju dali, vratimo, a ova odlikovanja su jedan mali dug i znak da država zna šta ste učinili i da to ne sme da se zaboravi", poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je lekarima koji su primili odlikovanja uputio zahvalnost za sve što su učinili i što čine svakog dana, navodeći da koliko god puta da se kaže hvala, i šta god se govorilo, to nikada neće biti dovoljno.

"Nemojte da smetnete sa uma da i kod Srba, ali i kod drugih, ništa kraće od zahvalnosti ne traje, a naš je posao da se potrudimo da i odlikovanje koje ste dobili ostane večna zahvalnost za sve što ste učinili u teškim trenucima", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da su preminuli lekari, koji su danas posthumno odlikovani, dali ono što je najvažnije u odbrani zemlje, radeći svoj posao na najuzvišeniji i najpošteniji način.

"Oni su ponos naše zemlje", poručio je Vučić i dodao da članovi njihovih porodica koji su u njihovo ime danas primili odlikovanja, moraju sa ponosom da ih čuvaju, jer su njihovi najbliži to zaslužili.

"Ne samo da su zaslužili, već su pokazali da im ništa nije bilo vrednije od njihove zemlje, od ljudi sa kojima žive, kojima su se trudili da pomognu i pomagali svakog dana, a da sebi na kraju nisu mogli da pomognu", rekao je Vučić.

On je naveo da svi koji su dobili odlikovanja, nisu odlikovani slučajno, i svi oni, kao i članovi porodica posthumno odlikovanih, imaju obavezu koja nije ni jednostavna, ni mala – da budu primer i uzor svima.

"Svako od vas je od danas poseban i drugačiji, nosilac odlikovanja Srbije. Nemate više pravo da se opuštate, ni u kafani, ni u restoranu, ni na bilo kom drugom mestu, jer ste nosioci najviših odlikovanja Republike Srbije. Morate da budete primer svima, i svi moraju da se ugledaju na vas. Ja sam siguran da ste zato i odlikovani – što imaju na koga i zašto da se ugledaju i od koga da nauče", poručio je Vučić.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">