Čitaj mi!

Više od 400 miliona ljudi ima dijabetes – kako je na njih uticala pandemija

U svetu sa dijabetesom živi oko 415 miliona ljudi, a procenjuje se da će do 2040. godine tu hroničnu bolest imati oko 642 miliona ljudi. Kako je na sve njih uticala pandemija kovida-19, sa kojim izazovima se suočavaju i pacijenti i lekari – bila je jedna od tema Drugog nacionalnog onlajn simpozijuma.

Bolest ne bira ni vreme, ni mesto. Niti da li je epidemija ili nije. Ne bira ni da li će se stanje pogoršati. To i te kako osećaju pacijenti sa dijabetesom. Tokom pandemije stavljeni su u takozvanu rizičnu grupu.

"Neki pokazatelji su da 30 odsto umrlih od kovida čine pacijneti sa dijabetesom! Ugroženi su zato što dijabetes sam po sebi, nosi neke procese, koji su vrlo slični onima koji se dešavaju u kovid infekciji, pa onda kada dođe do kovid infekcije u dijabetesu, onda se ovi procesi višestruko amplifikuju", kaže direktor Klinike za endokrinologiu KCS Nebojša Lalić. 

Ukoliko se ne otkrije i ne leči na pravi način, dijabetes ugrožava srce, bubrege, vid. Zato sada kardiolozi i endokrinolozi moraju da deluju zajedničkim snagama.

"Pacijenti sa dijabetesom su često gojazni i imaju kardiovaskularne bolesti. Ako dobiju kovid, oni su pod povećanim rizikom da završe u bolnici i na jedinici intenzivne nege", kaže kardiolog Mensur Husein iz Kanade. 

Zato je važna neprekidna edukacija i zdravstvenih radnika i pacijenata. Tokom pandemije, pomažu im i onlajn platforme.

"Moramo da se prilagodimo, moramo da naučimo da komuniciramo sa pacijentima: mejlovima, porukama, video-pozivima. Moramo da naučimo da im pružimo negu na daljinu", dodaje Mensur Husein.

"Važna je i edukacija pacijenata, da drže distancu, nose masku, peru ruke, ne idu na proslave. Moraju da vode računa o sebi: mere šećer, uzimaju terapiju i kada se ne osećaju dobro da se obrate svom doktoru", ističe endokrinolog iz Belgije Šantal Metju.

"Pacijenti sa dijabetesom su rizična populacija i potrebna je najsavremenija terpija da im se obezbedi da ne dođe do neželjenih posledica, komlikacija, pa i smrti", dodaje Lalić. 

Lekari savetuju: Narednih dana osluškujete svoj organizam i ne ignorišete preteranu žeđ, pojačano mokrenje, umor, zamagljen vid i gubitak težine!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">