Čitaj mi!

Kako su organizovane posete u domovima za stare, koje procedure moraju da se poštuju

Predsednik Udruženja privatnih domova za stare Radoslav Milovanović rekao je za RTS da ukoliko neko od onih koji borave u staračkim domovima ima simptome kovida svi se testiraju, ili pojedinačni slučajevi. Tada socijalna ustanova ulazi u 14-dnevnu izolaciju, povećava se budnost i pažnja, ukazao je Milovanović.

Oko 8.000 ljudi boravi u državnim domovima za stare, a isto toliko u privatnim ustanovama.

Prema poslednjim podacima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u domovima kovid-19 potvrđen je kod 20 korisnika i 20 zaposlenih.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Radoslav Milovanović, predsednik Udruženja privatnih domova za stare rekao je da se ništa nije promenilo od prvih dana kovida - nijedna odluka ni procedura nije promenjena, već smo "sada malo iskusniji, sa više informacija, bolje se borimo".

Ističe da je u u pitanju ceo sistem socijalne zaštite - to su i centri sa socijalni rad, ustanove za brigu omladine i dece ometene u razvoju, a ne samo starački domovi - u svega u dva privatna doma za stare ima pojave kovida kod zaposlenih, koji se dobro izoluju, evakuišu se na vreme i prepoznaju simptome ili je reč o onima koji su se posle godišnjeg odmora vratili kao zaraženi.

Milovanović je pohvalio odluku Krznog štaba i Vlade da se omogući besplatno testiranje.

Prema njegovim rečima, zaraženi zaposleni ne mogu da se vrate na posao dok ne donesu negativan test.

"Obično se to dešava posle godišnjih odmora, kada dolaze i kada su non-stop na poslu, dan rade a dva dana ne rade, onda se to retko dešava. Ako se osoba zarazila, a nosila je zaštitnu opremu na poslu, zarazu na poslu nisu preneli, smisao svega je da štitimo sebe i druge od sebe - ne znamo šta ko nosi", rekao je on.

Kako se vrši testiranje 

Ako neko ima simptome od onih koji borave u staračkim domovima, Milovanović kaže da imaju dobru saradnju sa Zavodom za javno zdravlje, testiraju se svi  ili pojedinačni slučajevi.

Ako ima dve ili tri osobe sa temperaturom preventivno se testiraju svi i ustanovi se tačno da li ima pozitivnih i oni se evakuišu, objasnio je on.

"Ustanova ulazi u 14-dnevnu izolaciju, karantin, niko napolje, niko unutra - povećava se budnost i pažnja, to smo uveli u praksu u martu ili aprilu", kaže Milovanović.

Sistem da se radi 14 dana pa u izolaciju 14 dana, postoji u jednom domu u Knjaževcu gde je i proglašena vanredna situacija - gde god se pojavi sumnja može tako da se pristupi radu, ukazao je Milovanović.

Kontrolisane poste 

U Gerontološkom centru u Kruševcu je 175 korisnika, uglavnom osobe koje gravitiraju ka Kruševcu i čine Rasinski okrug.

Direktorka ustanove Jelena Mijailović kaže da poštuju sve mere u skladu sa instrukcijama Ministarstva za rad, svakodnevno se vrši merenje temperature zaposlenih, korisnika, dezinfikuju se prostorije kao i dvorište.

Posete su, kako kaže direktorka, dozvoljene i kontrolisane, moraju da budu najavljene dan ranije, srodnici moraju da imaju masku i rukavice, meri se temperatura u delu za posete u prisustvu stručnih lica.

Milovanović takođe ističe da posete nisu zvanično zabranjene, ali kada je temperatura spolja ispod 18 stepeni ne mogu da se sprovode. Mogu u spoljnoj sredini na propisnoj udaljenosti sa maskama, vizirima.

"Svaka ustanova ima svoj upravni odbor koji može samostalno da zabrani posetu", zaključio je Milovanović. 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">