Čitaj mi!

Prva zajednička inspekcijska kontrola u Beogradu – koliko se poštuju mere

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove, dr Goran Stamenković, kaže za RTS da je tokom prethodne noći u prvom zajedničkom inspekcijskom nadzoru kontrolisano 40 objekata u Beogradu i podneto 15 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka. Najčešći prekršaji su u ugostiteljskim objektima, a najviše u noćnim klubovima, naglasio je Stamenković i dodao da su prošle nedelje dva objekta uz pomoć interventne policijske jedinice ispražnjena zbog nepoštovanja mera.

Goran Stamenković je, gostujući u Jutarnjem dnevniku, naveo da je prethodne noći u Beogradu obavljen prvi zajednički koordinisani inspekcijski nadzor u saradnji sa Komunalnom milicijom i istakao da je bilo preko 40 nadzora.

"Za sada imamo 15 prekršaja, tj. zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka", rekao je Stamenković i dodao da se najnovije informacije uskoro očekuju.

Kao i prethodnog vikenda, u Beogradu su najčešći prekršaji u ugostiteljskim objektima, a najviše u noćnim klubovima, naglasio je Stamenković.

"Apsolutno se ne poštuju mere distance, apsolutno se ne pridržavaju broja korisnika u tom zatvorenom prostoru i tu su toliko stvoreni povoljni uslovi za lošu epidemijsku situaciju zbog mogućnosti širenje virusa. Mnogi mladi ljudi nisu svesni situacije u kojoj se nalaze, bili smo u obavezi da izdamo rešenje o zabrani korišćenja objekta", rekao je Stamenković.

Naveo je da su prošle nedelje dva objekta uz pomoć interventne policijske jedinice ispražnjena i morala su da prekinu sa radom.

"Nadam se da će sada mere biti rigoroznije i još doslednije se poštovati i očekujem od svih vlasnika da prihvate svoju odgovornost i da svojim načinom rada spreče dalje širenje koronavirusa", rekao je Stamenković.

Juče je dogovoreno da se sve inspekcijske službe u Srbiji uključe u borbu protov koronavirusa – i od sinoć su uključeni veterinarski inspektori, turistički inspektori i inspektori rada na teritoriji Beograda.

"U ponedeljak ćemo pripremiti strategiju uključivanja svih ostalih inspekcijskih službi u odnosu na vrstu subjekata, na oblast delovanja i svi načelnici upravnih okruga dobiće posebna zaduženja i biće u obavezi da koordiniraju", rekao je Stamenković.

Pripremljene su i određene izmene Zakona o zašiti stanovništva od zaraznih bolesti, a Stamenković kaže da je ključna izmena da se uvodi kategorija individualne odgovornosti građana.

"To će se posebno poštovati i primenjivati u situacijama kada imamo epidemiju od šireg značaja, kao što je sada situacija s kovidom 19. To znači da će svaki građanin biti u obavezi da poštuje ono što mu se bude naložilo određenim odlukama i naredbama koje donosi Vlada, ali će i pravna lica i preduzetnici imati odgovornost", istakao je Stamenković.

Ukazao je da će svi građani morati da se susretnu sa odgovornoću da na licu mesta plate mandatnu kaznu preko prekršajnog naloga koju će izricati ili Komunalna milicija ili Komunalna inspekcija.

"Sve ovo je još jedan pokušaj države, Vlade, da svu tu odgovornost pojedinca objasni i stavi do znanja da niko u ovoj situaciji nije nedodirljiv i da ne treba da shvati da nema neku odgovornost u svom svakodnevnom životu pogotovu kada je ovako vrlo ozbiljna epidemijska situacija u pitanju", rekao je Stamenković.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">