Čitaj mi!

Kakvu će odgovornost snositi roditelji koji su poslali dete u školu pre rezultata testa na koronu

Pomoćnik ministra zdravlja za sektor sanitarne inspekcije Goran Stamenković ocenio je ponašanje roditelja koji su dete poslali u školu pre nego što su dobili rezultate testiranja na koronavirus kao nedopustivo i nonšalantno. On je za RTS istakao da je suština prekršaja ugrožavanje javnog zdravlja i nepostupanje prema propisima koji inače utiču na sprečavanje širenja epidemije.

Reagujući na postupanje roditelja koji su svoje dete poslali u Osnovnu školu "Braća Jerković" u Železniku pre nego što su dobili rezultate testa na koronavirus, a za koje je utvrđeno da pozitivno, Goran Stamenković je za Beogradsku hroniku istakao da je nedopustivo takvo ponašanje roditelja posle svih ovih meseci, ovoliko apela Kriznog štaba, ministara i zdravlja i prosvete.

"Jedna porodica da se ovako nonšalantno ponaša i da prosto ne obrati pažnju na neke stvari koje su u porodici očigledne, a to je verovatno simptomatologija. Ako postoje znaci bolesti ili ne, onda se bar sačeka rezultat testa i obavesti škola", izričiti je Stamenković. 

Istakao je da je Ministarstvo prosvete učinilo ogromne napore svih ovih meseci, dosta je  instrukcija dato, preporuka, a sada je i ova instrukcija zvanično ušla i kao deo obaveznog postupanja shodno Uredbi o merama za sprečavanje širenja, odnosno daljeg obolevanja građana od kovida 19. 

Što se tiče mera koje će biti preduzete prema roditeljima, Stamenković je rekao da je Ministarstvo prosvete uradilo ono što je trebalo, a kako je ocenio, "verovatno će tu ići i krivična odgovornost roditelja".

Objasnio je da će Ministarstvo zdravlja, kao logistika u zavisnosti od toga kakve podatke dobije od nadležnog Zavoda za javno zdravlje, gradskog instituta ili Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut", preduzeti i mere.

Dodao je da za fizičko lice inače postoji prekršajna odgovornost od 50.000 do 150.000 dinara.

"Suština prekršaja jeste ugrožavanje javnog zdravlja i nepostupanje prema propisima koji inače utiču na sprečavanje širenja epidemije. U odnosu na procenu rizika koju će epidemiolozi proceniti i u odnosu na zdrvstveni nadzor koji će narednih dana uslediti nad tom porodicom, detetom i svim ostalim đacima koji su u tom razredu boravili, preduzeće se mere", objasnio je pomoćnik ministra zdravlja.

Naglasio je da u "Batutu" postoji poseban tim koji se bavi nadzorom u školskim objektima. 

Takođe, kazao je i da je sanitarna inspekcija dobila nalog, a da se inače po planu rada kontrolišu školski objekti.

"Idemo i preventivno i po prijavama", precizirao je Stamenković. 

Sanitarna inspekcija u mobilnom stanju 

"Nama je svaki vikend bio sa velikom ažurnošću bio. Jesmo kao sanitarna inspekcija i Ministarstvo zdravlja od Nove godine, u mobilnom stanju na graničnim prelazima od marta", naglasio je Stamenković.

Naveo je da se najčešće krši upravo broj posetilaca u objektima, nepoštovanje distance, nenošenje maske kod korisnika usluga i kod zaposlenih, kao i neke druge mere na sprečavanju infekcije.

"Imali smo dva događaja, morali smo da izvršimo nadzor sa policijskom upravom u određenim gradovima. Od 30.000 nadzora sanitarne inspekcija u prethodna dva meseca, od toga samo 6.800 nadzora su zbog kovida i poštovanja instrukcija", naglasio je pomoćnik ministra za sanitarnu inspekciju.

Što se tiče očekivanih rezultata, ocenio je da smo verovatno i dalje u nekoj fazi preispitivanja svesti i da mnogi nisu dovoljno odgovorni prema samima sebi, a onda i prema drugima.

Od petka pojačan inspekcijski nadzor

Komentarišući rad od petka, kada je i pojačan inspekcijski nadzor, Stamenković kaže da su nastavili da rade kao i prethodno, a da je možda dinamika pojačana prema određenoj grupi objekata u odnosu na rizike.

"Možda je ovih dana ugostiteljstvo opet palo na ispitu, samo u dva dana bilo je 20 prijava širom Srbije", naveo je on.

Kazao je i da su javni prevoz obuhvatili kontrolom od juna, kao i da je unutrašnja kontrola u saradnji s komunalnom policijom obavezna da kontroliše putnike, da opomene i da udalji iz auta. 

Naglasio je da će sanitarna inspekcija prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i dalje pisati prekršajne prijave. Međutim, dodao je da postoji i Zakon o javnom zdravlju, prema kojem i nekih 11 ministarstava i različitih republičkih kao i lokalnih inspekcija imaju mogućnost da preduzmu i takve mere.

"Nadzor je neophodan, ali svest koju smo gradili svih ovih meseci mora da se podigne na viši nivo. Naše kazne su dovoljno oštre u ovom trenutku, a da li ih treba pooštriti, sigurno će Ministarstvo zdravlja ovih dana preispitati", naveo je Stamenković.

Smatra da veliko strpljenje sanitarnih inspektora i odlučnost da ne posustanu svih ovih meseci sigurno mora da da rezultate.

Goran Stamenković je rekao i da su u toku konkursi za prijem 30 novih inspektora, a nada se da će već u oktobru imati novi konkurs. 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">