Deca imaju blažu kliničku sliku, šta je ipak drugačije nego pre

U ovom talasu korona ne štedi ni decu. Pedijatar Saša Milićević rekao je za RTS da se u početku govorilo da su deca pošteđena i da imaju mnogo blažu kliničku sliku - to ostaje, ali je ipak drugačije. Sve više dece ima sa pneumonijom, sa bronhitisom, visokom temperaturom i sa mnogo slabijim opštim stanjem nego što je bilo ranije, kaže Milićević.

Mnogo toga je sada drugačije nego što je bilo u prvom naletu korone. Sada obolevaju i deca.

Doktor Saša Milićević rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici, da se u početku govorilo da su deca pošteđena i da imaju mnogo blažu kliničku sliku - to ostaje, ali je ipak drugačije.

"Ta klinička slika je sve više počela da liči na sliku kod odraskih, sve više dece ima sa pneumonijom, sa bronhitisom, sa visokom temperaturom i sa mnogo slabijim opštim stanjem nego što je bilo ranije", kaže Milićević.

Kada uradimo analizu krvne slike, vidimo da postoji velika sličnost sa kliničkom slikom odraslih, što nije dobro, počela je da se spušta ta granica, upozorava doktor.

Prema njegovim rečima, virus je enigmatičan, receptori kod dece su malo otrprniji i rezistentniji na sam virus, be-se-že vakcina ima svoju ulogu.

Dr Milićević kaže da su deca više otpornija. Govoreći o tome kakav je tok bolesti kod dece, Milićević kaže da čim dođe dete do kiseonika, to obično počinje sa temperaturom, čak i ispod 38.

Ukazuje da vrlo često dete slabije jede, oči su mu crvene, počinje da kašlje, a dobija i dijareju.

Momenat kada treba da odvede dete kod lekara, za dr Milićevića je onog trenutka ako problem traje druže od tri dana. Upozorava da postoje i drugi virusi, jer, ako dete dobije temperaturu, to ne znači da je korona.

Krvna slika će puno stvari da odagna, kaže doktor i dodaje da ne treba čekati predugo, ali dodaje da deca imaju blaže oblike i bolju otpornost.

Razlika između alergije i korone 

Govoreći o simptomima alergije i korone, ističe da su slični, ako neko nema osećaj mirisa, ne mora da znači da ima kovid jer ko ima alergijsku kijavicu vrlo često ima poremećaj čula mirisa.

Ističe da ko ima koronu obično ima temperaturu, a ko ima alergiju nema temperaturu.

"Ako osoba ima temperaturu, ako kašlje, ima plitko disanje, bol u grudima, ima osećaj gubitka mirisa to bi moglo da ukaže da je u pitanju kovid - treba da se uradi test koji će ukazati na to", podvlači Milićević.

"Prevashodno je to temperatura koja razlikuje kovid i alergiju", ponavlja doktor Milićević.

Deca i zaštitne maske 

Osvrćući se na to kako objasniti deci da nose maske, doktor kaže da samo starija deca mogu da nose maske - koja imaju više od dve godine.

Pojašnjava da deca diraju lice, više diraju nos i postoji veća šansa da rukama prenesu klicu.

"Deca razmenjuju maske u vrtiću, postoje i dečije. Ako primetimo da detetu smeta, treba da čovek bude svestan da može biti i kontraefekat ako diraju", rekao je Milićević.

Rekao je da njega kao lekara najviše zbunjuje koliki će biti imunitet.

"Priča se o tome da li je virus izgubio na snazi, čini mi se da nije", istakao je Milićević.

Prema njegovim rečima, ovaj talas je jači i virus ima svoj ritam i širnje koji možemo donekle da sprečimo, podsećajući da niti imamo vakcinu niti lek.

"Ostala nam je maska i distanca, to deluje neuverljivo, nema grljenja čak ni sa decom. Ima vremena za kasnije, menja se situacija", zaključio je dr Milićević.