Neuobičajene slike za početak jula – tri puta manje putnika na graničnim prelazima

Po preporuci Evropskog saveta, od ponoći, članice Unije trebalo je da otvore granice za države Zapadnog Balkana. Kako preporuka nije obavezujuća, tako su i države različito reagovale. Reporteri RTS-a javljaju da na graničnim prelazima sa Severnom Makedonijom i Hrvatskom nema uobičajenih letnjih gužvi.

Pošto preporuka Evropskog saveta kojom je državljanima Srbije omogućen ulazak u zemlje Evropske unije nije obavezujuća, zemlje članice su donosile različite odluke za naše državljane.

Grčka je tokom prepodneva nakratko otvorila granični prelaz Evzoni, ali sada preko tog graničnog prelaza može samo da se izlazi iz Grčke.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije za RTS je rečeno da je Grčka privremeno ograničila sve železničke i drumske veze sa Severnom Makedonijom i zabranila ulazak lica iz te zemlje.

Putnici koji se vraćaju sa letovanja u Grčkoj rekli su za RTS da nema problema na prelazu Evzoni i da malo ljudi ulazi u Grčku preko ovog graničnog prelaza. 

Na graničnom prelazu Preševo sa Severnom Makedonijom nema gužve na kakvu smo navikli u ovo doba godine. To pokazuje i podatak da je za 12 sati granicu prešlo 10.000 putnika, što je za tri puta manje nego u istom periodu prošle godine.

Najveći intenzitet saobraćaja bio je oko podneva iz pravca Severne Makedonije. Bilo je autobusa, ali ne turističkih, već samo redovnih međunarodnih linija.

Bez zadržavanja i na Batrovcima 

Na Batrovcima i večeras bez čekanja i zadržavanja. Na ulazu u našu zemlju je malo vozila, a kako javlja reporter RTS-a, na izlazu još manje.

Na hrvatskom graničnom prelazu Bajakovo od ponoći su se vratila pravila koja su ranije važila, a to znači da je ukinut obavezni 14-dnevni karantin za državljane Srbije.

Međutim, u Hrvatsku mogu ući samo oni koji imaju opravdan razlog potvrđen validnom dokumentacijom.

Putnici koji su se zatekli na prelazu Batrovci za RTS kažu da odlaze u Hrvatsku turistički uz vaučer koji su popunili putem interneta.