Alvirović: Putovanje kao ranije, samo malo drugačije

Od juče, za ulazak u Srbiju, ni našim ni stranim državljanima nije potreban negativan pi-si-ar test, i nije obavezna samoizolacija od 14 dana. Poleteli su i prvi avioni iz Beograda i Niša, a ima i automobila koji ovih dana prelaze granice. Zasad sve izgleda isto kao pre korone, samo malo drugačije, objašnjava urednik emisije SAT Mladen Alvirović.

Za još veću normalizaciju putovanja pominju se 1. i 15. jun, ali i dalje mnogo toga nije difinisano, i postoje brojne nedoumice.

Na aerodromima procedura je ista kao ranije, iako se primenjuju preporuke, ističe Mladen Alvirović, urednik emisije SAT.

"Na aerodromima imamo veći broj ljudi nego što mera može da propiše, ali važe stroga i jasna pravila. Kada se propišu mere, nije nemoguće primeniti ih kao u nekim drugim masovnim objektima. Na beogradskom aerodromu, na čekiranju se nalaze linije za fizičku distancu, na dosta mesta su dezinfekciona sredstva, isto je na pasoškoj kontroli i ukrcavanju", naveo je Alvirović.

Budući da nema dodatnih procedura, ostaje preporuka da se na aerodrom dođe dva sata ranije. Može delovati da su veće gužve zbog fizičke distance, ali to ne bi trebalo da predstavlja problem, jer i dalje nema kompletnih rasporeda letenja, navodi Alvirović.

Više nepoznanica u putovanju automobilom

Mladen Alvirović kaže da je više nepoznanica u drumskom saobraćaju zbog tačnih datuma otvaranja granica i pravila koje će zemlje uvoditi.

"Od prvog juna biće slobodni da izađemo u najbliže zemlje, ali ne znamo kako, trebalo bi kao na aerodromu da bude - da nema novih procedura, ali svaka zemlja donosi svoja pravila, nema jedinstvenog pravila. U narednih petnaestak dana sve će leći na svoje do prvog turističkog talasa", smatra Alvirović.

Kada je reč o Srbiji, možemo slobodno da uđemo i izađemo iz nje, ali treba dobro da se raspitamo za narednu destinaciju, jer pravila Šengena trenutno ne važe.

"Najave su takve da će sve preći na ličnu odgovornost, pa neće biti tako strogih mera", rekao je Alvirović.

Šta znamo o letovanju 

U Grčkoj, najpopularnijoj destinaciji za putnike iz Srbije, do 15. juna ne rade hoteli ni privatni smeštaj.

Ono što brine putnike koji su planirali tamo da letuju kasnije, jeste najava da osiguranje ne pokriva kovid 19, odnosno da turisti koji se tamo razbole, moraju tamo da budu u karantinu, i da to niko ne pokriva, do samih putnika, objašnjava Alvirović.

Ipak, JUTA pregovara sa Grcima kako bi to pitanje bilo rešeno, jer predstavlja problem za čitave porodice, nemogućnost da se vrate na vreme, odnosno već plaćenim prevozom, mnoge će odvratiti od putovanja.

S druge strane, mere koje se donose u sferi turizma mogle bi da omoguće udobnije putovanje: Manje kupača na plažama zbog fizičke distance, neće biti švedskog stola, hoteli neće raditi punim kapacitetom.

Mladen Alvirović će u emisiji SAT ići u patrolu do Grčke, kada dobiju sve potrebne dozvole za snimanja, a obići će i destinacije u zemlji. Ipak je najjednostavnije letovati u Srbiji.