Za koga od beogradskih "večitih rivala" navijaju kineski stručnjaci

Novim pobedama poslednjih nedelja nada se ceo svet. Borbe su neprestane, ali su se i saveznici odmah pokazali. Usred epidemije u Srbiju su stigli kineski stručnjaci. Preneli iskustvo, rekli šta treba da se promeni. Deo tima je otišao iz Srbije, a mi smo ih pitali zbog čega žele da se, u neka bolja vremena, vrate.

Prvi tim kineskih stručnjaka u Srbiju došao je 21. marta, deo te ekipe nedavno se vratio u Kinu, ali su stigli novi članovi.

U Srbiji će ostati koliko god je neophodno, i kako se dogovore predsednici dveju zemalja. Nadaju se da će uskoro uspeti da upoznaju i naše kulturne znamenitosti, probaju našu hranu, razgovaraju sa našim građanima. Jedan od članova tima ima i specijalnu želju.

"Mi smo u Kini čuli za Crvenu zvezdu i često smo preko televizije gledali neke utakmice koje je igrao taj klub. Svakog dana kada idemo na teren, na posao, prolazimo pored stadiona Crvene Zvezde i ja se nadam da ću jednoga dana imati priliku da sedim na stadionu Crvene zvezde i da navijam na utakmici", rekao je Long Đisua iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Lin Binliang, zamenik načelnika Odeljenja za infektivne bolesti rekao je da sada nažalost nisu ništa obilazili osim bolnica i ustanova socijalne zaštite.

"Jedva čekamo kada će kraj epidemije, kako bismo svojim nogama uspeli da obilazimo Srbiju, jedva čekamo da uživamo u Srbiji, u srpskoj hrani, pre svega u mesu, ali jedva čekam da probam i vaše trešnje, borovnice, maline", naveo je Binliang.

Peng Zićiang, zamenik direktora Instituta za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u Srbiji je sedam nedelja.

"Nadam se da će uskoro sve proći, i da ćemo onda moći da upoznamo Srbiju i iz drugog ugla – da probamo vašu hranu, obilazimo muzeje i parkove, da idemo u šetnje, želimo da razgovaramo sa vašim građanima. Mi smo prema vama prijateljski nastrojeni, a verujemo i da ste vi naši prijatelji", rekao je Zićiang.

Long Đisua je rekao da je ženi koja im čisti sobe ispričao priču o porodici, jer je videla fotografiju njegove ćerke i sina. 

"Posle toga mi je ispričala, da svakog jutra kada uđe u sobu kaže hvala, ponovi imena moje dece, i još jednom kaže – hvala vašem hrabrom tati koji je došao u Srbiju da pomogne mome narodu. Ja sam bio izuzetno dirnut", rekao je Đisua. 

Ispričao je i utiske posle nedavne posete predsedniku Republike. 

"On je pričao o svemu – šta smo obišli kako smo pomogli, o laboratoriji ‘Vatreno oko’, pomenuo je i moguću saradnju, odnosno direktan let između Pekinga i Beograda. Turistički, nadamo se da će naši ljudi dolaziti u ovu lepu zemlju. Ali ja vas pozivam i nadam se da će što više Srba doći u naš lep grad Guandžo, da popijemo jutarnji čaj", istakao je.

Novi deo tima koji je stigao u Srbiju čine stručnjaci koji su se sa epidemijom koronavirusa i u Vuhanu borili sve vreme. Svi zajedno nadaju se da će uskoro moći da skinu maske, ali na kraju razgovora za RTS ipak naglašavaju da im najviše nedostaju porodice. Ali, i kolege, ali i pacijenti.

Objašnjavaju, u Kini je zdravstveni sistem tako razvijen da su lekari stalno dostupni svojim pacijentima. Oni nam stalno pišu i pitaju kada ćemo se vratiti, navikli su na svoje lekare.