Ekipa RTS-a testirala dezinfekcioni tunel, kupci već čekaju

Pandemija koronavirusa podstakla je domaću pamet i stručnjake, a Fond za inovativnu delatnost je podržao projekte. U radionici šabačke firme "Corten Art" završen je prvi prototip domaćeg dezinfekcionog tunela. Ekipa RTS-a proverila je kako on funkcioniše.

Prvi prototip dezinfekcionog tunela nastao je u radionici kompanije "Corten Art" u Šapcu. Osmislili su ga mladi mašinski inženjeri i stručnjaci. U radionici ih ima devet, a prosek njihovih godina je 29. Od ideje do realizacije, trebalo im je samo 10 dana.

Direktor i suvlasnik kompanije "Corten Art" Bojan Lolić kaže da je tunel izrađen u potpunosti od nerđajućeg čelika, sa lako dostupnim komponentama na tržištu.

"Njegove mlaznice rade na pritisku od šest bara, za razliku od drugih koji rade na 70 bara. Sam izgled ne narušava dizajn i ambijent nekog prostora", objašnjava Lolić.

Kaže da je njihova firma inovativna i da uvek traže način da se prilagode situaciji.

"Sama kupovina si-en-si (CNC) mašine jeste bila preduslov da bi se uradilo ovako nešto, ali s obzirom na situaciju i na potrebu tržišta za ovakvim proizvodom, naš tim je uspeo da u rekordnom roku, za samo 10 dana, osmisli i izradi tunel", kaže Lolić.

Objašnjava da je projekat podržao Fond za inovacionu delatnost.

"Ovo je jedan od 12 projekata koje je Fond podržao. Prepoznao je inovativnu ideju u borbi protiv efekta pandemije koronavirusa", ističe Lolić.

Prvih pet tunela će biti donirano

Suvlasnik kompanije "Corten Art" Nenad Tovarović očekuje da će do kraja meseca proizvod biti kompletan.

"Trenutno smo u proceduri certifikacije opreme prema svim važećim evropskim direktivama za bezbednost mašina, što znači da treba da dobijemo tri A znak koji služi da bi proizvod mogao da se nađe na tržištu u Srbiji i CE znak, da bi mogao nesmetano da se prodaje na teritoriji Evropske unije", objašnjava Tovarović.

Kaže da tunel može imati primenu na svim prometnim mestima - bolnicama, sudovima, poštama, fabrikama...

"U dogovoru sa Fondom za inovacionu delatnost, pet tunela ćemo donirati na najkritičnija mesta i jedan tunel će ići kao donacija gradu Šapcu, s obzirom na to da smo mi firma iz Šapca", najavljuje Nenad Tovarović.

Kaže da se kupci iz Srbije i inostranstva već javljaju i čekaju finalni proizvod.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">