Kako mirno spavati u karantinu

Osećanje straha, anksioznost i napetost česti su u stresnim situacijama poput one u kojoj se društvo nalazi poslednjih nedelja. Kako se najlakše izboriti sa problemima i održati miran san, za RTS govori ministarka Slavica Đukić Dejanović, koja je i specijalista za neuropsihijatriju.

Slavica Đukić Dejanović, u izjavi za RTS, savetuje građanima koji imaju problem nesanice da pre svega dobro strukturiraju svoje vreme i i da ono bude dobro planirano.

Oni, kako je dodala, treba u isto vreme da odlaze u postelju, da posle 17 časova ne koriste kafu i koka-kolu i da večeraju nešto ranije.

Takođe, ako se noću eventualno probude, ne treba da primoravaju sebe silom da spavaju, jer će to "teško ići".

Treba, savetuje Slavica Đukić Dejanović, da nešto urade, malo se umore i vrate da spavaju, a da ujutro ustanu u ono vreme koje je uobičajeno.

"Strah od širenja infekcije poželjan i potreban"

Što se tiče problema straha i panike, Slavica Đukić Dejanović ističe da je strah koji je izazvan razmišljanjima o mogućnostima širenja infekcije poželjan i potreban, ali da treba da bude proaktivan.

To znači, kako je objasnila, da od nas pravi osobe koje će sprečavati stvaranje uslova koji taj strah i izazvaju.

Slavica Đukić Dejanović, inače po profesiji specijalista za neuropsihijatriju, iako i sama u izolaciji zbog godina starosti, ponudila je svim građanima svoju stručnu pomoć putem Vajbera kako bi prevazišli situaciju u kojoj su se našli zbog širenja koronavirusa u Srbiji.