Šta volonteri najčešće kupuju sugrađanima

Prema poslednjim podacima na teritoriji paraćinske opštine koronavirusom je zaraženo 20 osoba. Preduzimaju se sve neophodne mere zaštite a odeljenje Ortopedije je zbog potvrđenog virusa zatvoreno, pa se pacijenti upućuju u jagodinsku bolnicu. Paketi pomoći dele se najugroženijim porodicama prema socijalnoj karti Centra za socijalni rad.

Preko volontera Crvenog krsta, službe za podršku koju je formirao Gradski štab za vanredne situacije i Centar za socijalni rad, do najugroženijih paraćinskih porodica već su stigli paketi pomoći. Najpre su zbrinuti oni koji su bili na evidenciji Centra ali pomoć će stići i do svi onih koji se u novonastalim okolnostima osećaju ugroženo.

Za volontere ovih dana posla napretek.

"Svakog dana nam dolaze novi volonteri, prijavljuju se. Ima baš dosta mladih. I puno nam znači", kaže volonterka Stefana Filipović.

Za sugrađane starije od 65 godina koji nemaju podršku mlađih članova porodice volonteri odlaze i u kupovinu.

"Uglavnom se na spiskovima nalaze brašno, ulje, šećer, lekovi, alkohol, zaštitne maske, rukavice. Tako to nešto, otprilike najosnovnije", ističe volonter Mihajlo Minić.

Javno komunalno preduzeće stalno dezinfikuje ulice, trotoare, prilaze Domu zdravlja i bolnici. Obezbeđena su sredstva za dezinfekciju prostora i za potrebe građana. Propisane mere se, kažu u gradskom štabu za vanredne situacije, uglavnom poštuju.

"Mi smo, nažalost, imali i smrtne slučajeve u Paraćinu izazvane koronavirusom... U toj situaciji, gde imamo i preminule, naravno da je disciplina mnogo veća nego što je bila pre deset dana", naglašava Saša Paunović, gradski krizni štab za vanredne situacije.

Uprava za poljoprivredu opštine i LER Paraćina pozvali su poljoprivrednike da preko stranice "Pijaca Paraćin" ponude svoje proizvode građanima Paraćina.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">