Šest stvari koje bi trebalo da znate o hidroksihlorokinu

Iako ne postoje jasni dokazi koji potvrđuju da lek za malariju deluje u slučaju Kovida-19, lekari u Italiji i Francuskoj počeli su da prepisuju hidroksihlorokin još u martu kada pandemija još nije dostigla vrhunac u Evropi. Čini se da je tačku na upotrebu leka stavila SZO rekavši da se obustavlja testiranje leka na pacijentima zaraženim koronavirusom iz bezbednosnih razloga.

Šta je hidroksihlorokin i za šta se koristi

Hidroksiholrokin je lek koji prvenstveno služi za lečenje malarije i manje je toksična varzija hlorokina. Koristi se i za lečenje reumatoidnog artritisa, lupusa i kasne kožne porfirije.

Upotreba hidroksihlorokina za lečenje malarije odobrena je još 1955. godine, a Svetska zdravstvena organizacija stavila gaje na listu osnovnih lekova – najsigurnijih i najefikasnijih medikamenata u zdravstvenom sistemu. 

Od početka pandemije koronavirusa, ispitivala se njegova delotvornost u prevenciji i lečenju kovida 19.

Zašto ne sme da se uzima na svoju ruku

Hidroskihlorokin nikako ne sme da se uzima na svoju ruku jer može izazvati probleme u radu srca i jake alergijske reakcije.

Ko je sve tvrdio da leči kovid 19

Pritisak javnosti da se lek učini dostupnim porastao je nakon što su američki i brazilski predsednici Donald Tramp i Žair Bolsonaro pominjali hidroksihlorokin kao lek koji se koristi u terapiji obolelih od kovida 19.

Tramp je izjavio da je destak dana tokom maja uzimao jednu tabletu hidroksihlorokina dnevno, pošto se, kako je rekao, prethodno konsultovao sa lekarom u Beloj kući.

Naveo je da je počeo da uzima taj lek jer je jedan "mladić njemu blizak" pozitivan na koronavirus.

Lekari u SAD su posle ove njegove izjave dodatno upozorili javnost da je uzimanje leka na svoju ruku veoma opasno. 

Zašto se sada spominje

Svetska zdravstvena organizacija 25. maja privremeno je obustavila testiranje hidroksihlorokina, leka protiv malarije, na pacijentima zaraženim koronavirusom iz bezbednosnih razloga.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus Tedros rekao je da je privremeno pauzirano testiranje na grupi pacijenata, koja je primala hidroksihlorokin, dok Nadzorni odbor ne ispita bezbednosne podatke.

SZO je već ranije preporučila da se ne koristi hidroksihlorokin za lečenje ili sprečavanje infekcije koronavirusom, osim u okviru kliničkih ispitivanja. 

Sledeći te preporuke, francuske vlasti zabranile su upotrebu leka za lečenje kovida 19, navodeći za tu odluku istraživanja koja su već ranije ukazivala na njegovu neefikasnost, a prošle nedelje publikacija u prestižnom časopisu Lanset zadala je poslednji udarac, upozoravajući da lek koji se inače koristi protiv malarije, može imati opasne neželjene efekte.