Preporuke SZO za roditelje, kako provesti vreme s decom

Tokom pandemije koronavirusa osnovna preporuka je da se ostane kod kuće, pa je to pravo vreme da roditelji posvete pažnju deci. Zajedničko vreme može biti zabavno, ali u isto vreme napeto i stresno. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) dala je šest preporuka roditeljima kako da se ophode prema deci tokom kućne izolacije.

Preporuke se odnose na vaspitanje, igranje, zdravstvenu negu, ali i na učenje o Kovidu-19.

Odvojite vreme za svako dete ponaosob

To može biti dnevno po 20 ili više minuta, sve zavisi od našeg vremena. Taj period mogao bi da bude svakoga dana u isto vreme, kako bi se starija deca ili tinejdžeri navikli. Naravno, to ne znači da ne treba odvojiti vreme za grupno druženje sa decom, već je i ono preporučljivo.

Pitajte decu šta bi želela da rade i čime da se bave jer ćete time uticati na to da steknu samopouzdanje. Ukoliko izaberu nešto u čemu bi se kršila preporuka socijalnog distanciranja, to bi bila prava prilika da se sa njima razgovara o ovoj temi.

Sa bebama i malom decom možete praviti grimase i zvukove, pevati pesme, pričati priče, sa malo starijima je preporučljivo čitanje priča, pevanje omiljenih pesama, igranje kuvarskih igara i pomaganje sa domaćim zadacima, dok se sa tinejdžerima preporučuju razgovori o aktuelnim temama, zajedničko kuvanje i sportske aktivnosti.

Zadržite pozitivan duh

Koristite pozitivne reči kada deci govorite šta da rade, dozivajte ih po imenu i pričajte smireno. Vikanje će ih samo učiniti nervoznim i ljutim. Malu decu je teško umiriti, ali ih zamolite da ne pričaju nekih petnaestak minuta ukoliko imate važan telefonski razgovor.

Roditelji koji imaju tinejdžere trebalo bi da ih pohvale za dobro urađene poslove jer, koliko god da oni ne reaguju, nastaviće da se tako ponašaju ukoliko imaju pozitivan podstrek.

Takođe, treba insistirati da ostanu u kontaktu sa drugarima putem društvenih mreža i drugih načina komunikacije koji odgovaraju socijalnom distanciranju.

Napravite nove dnevne rutine

Pandemija je uništila dnevne rutine poput odlazaka na posao, u školu ili druženja sa prijateljima. Napravite nove jer će deci biti lakše da se naviknu na određene radnje, a uz svakodnevnu fiskulturu će se oslobađati stresa i viška energije.

Vi ste model ponašanja vašoj deci i zato ih u ovim vremenima treba učiti o društvenoj distanci, higijeni, kao i ponašanju prema ugroženima i bolesnima. Takođe, pevanjem pesmica ćete olakšati pranje ruku u trajanju od 20 sekundi, a zanimljivim igricama im dočarati koliko je trenutno rizično dodirivanje lica prstima.

Slušajte svoju decu, uzimajte ozbiljno njihove predloge, a na kraju svakoga dana odvojite nekoliko minuta na rekapitulaciju onoga što ste radili zajedno. Pored njih, pohvalite i sebe.

Utičite na loše ponašanje deteta

Obratite pažnju na loše ponašanje svoje dece što je ranije moguće i trudite se da ga iskorenite razgovorom ili nekom drugom animacijom. Ukoliko je potrebno, koristite sankcije. One će pomoći da dete nauči da ima odgovornost za ono što radi, ovo je mnogo delotvornije nego vikanje ili batine.

Dajte mu opciju da bira da li će se ponašati prema vašim instrukcijama, pre nego što ga kaznite. Primera radi, možete detetu oduzeti telefon na nedelju dana ako vas ne sluša. Kada kazna istekne, dajte mu priliku da uradi nešto drugo i pohvalite ga.

Kada osetite da ćete "pući" i da želite da vrištite, uzmite pauzu. Dajte sebi 10 sekundi, duboko dišite da se smirite i tek onda reagujte. Milioni roditelja su potvrdili da ova tehnika mnogo pomaže.

Ostanite smireni i kontrolišite stres

Čuvanje dece može biti izuzetno stresno i neprijatne situacije treba izbegavati. Ljudi širom sveta se suočavaju sa istim problemima, čitajte iskustva drugih i konsultujte se sa onima koji su u "istom sosu".

Svima nam je u nekom trenutku potrebna pauza, pa kada vaša deca odmaraju ili spavaju, učinite nešto lepo i za sebe. Napravite listu zdravih aktivnosti i pridržavajte ih se, zaslužili ste.

Postoji tehnika jednominutnog opuštanja u pet koraka:

1. Namestite se
Sedite u udoban položaj, stavite ruke u krilo i zažmurite ukoliko se osećate prijatno.

2. Mislite, osećajte...
Pitajte sebe o čemu razmišljate u tom trenutku. Beležite svoje misli, beležite da li su pozitivne ili negativne, kako se osećate emotivno i da li ste srećni ili ne. Razmišljate i o tome da li vas nešto bole i kako se osećate fizički.

3. Koncentracija na disanje
Slušajte kako dišete, možete govoriti sebi da ste dobro i da će sve biti dobro.

4. Kompletan doživljaj
Zapamtite kako se osećate, osluškujte zvukove u sobi.

5. Završite pozitivno
Mislite da se osećate drugačije. Kada ste spremni, otvorite oči.

Razgovarajte sa decom o Kovidu-19

Vrlo je važno da budete otvoreni, iskreni i slušate svoju decu. Ona će možda biti uplašena zbog novonastale situacije, dajte im vremena da govore o svojim osećanjima, podržavajte ih i govorite im da ćete biti tu za njih.

O koronavirusu ne znamo mnogo, sasvim je normalno da im kažete da nešto ne znate, ali da možete zajedno saznati. Zato je važno informisati se kod relevantnih izvora jer kruži mnogo spekulacija i lažnih vesti. To možete raditi zajedno sa svojom decom.

Važno je objasniti im da Kovid-19 nema nikakve veze sa time kako neko izgleda, odakle je i kojim jezikom govori. Pokažite im priče o medicinskim radnicima koji se bore sa pandemijom i učite ih da budu saosećajni sa onima koji su bolesni.

Na kraju, uvek završite u pozitivnom tonu, proverite da li su deca dobro podnela priču, podsećajte ih da vode brigu o sebi i da uvek mogu da vam se obrate. Kada to završite, počnite da zajedno radite nešto zabavno.