Čitaj mi!

Kina ukida strogi kovid karantin

Asimptomatski slučajevi kovida 19 i oni sa blagim simptomima mogu se lečiti u karantinu kod kuće, saopštile su kineske zdravstvene vlasti.

Nacionalna zdravstvena komisija u Kini saopštila je da su većina slučajeva zaraze koronavirusom asimptomatske infekcije ili blagi slučajevi kovida 19, bez potrebe za posebnim tretmanom, prenosi Rojters.

"Asimptomatski i lakši slučajevi mogu se izolovati kod kuće, uz pojačanu kontrolu zdravlja, a u slučaju da se stanje pogoršava, mogu se blagovremeno prebaciti u bolnicu", navodi se u saopštenju.

Promena pravila karantina, kako se dodaje, predstavlja prilagođavanje mera prevencije i kontrole prema karakteristikama mutacija virusa.

Skoro tri godine, Kina je tretirala kovid 19 kao opasnu bolest u rangu sa bubonskom kugom i kolerom, ali prošle nedelje zvaničnici su konstatovali manju sposobnost virusa da izazove bolest, dok su neki kineski stručnjaci ocenili da kovid 19 nije opasniji od sezonskog gripa.

Ranije ove godine, celi gradovi su bili u karantinu, ponekad nedeljama, nakon što je registrovan samo jedan pozitivan slučaj.

Prošlog meseca uvedena su nova, manje stroga pravila karantina, kojima je propisan karantin samo za zgrade u kojima je slučaj pronađen.

Vlasti su nastavile da popuštaju restriktivne mere nakon niza protesta prošlog meseca, navodi Rojters.