Čitaj mi!

Rekordan broj novozaraženih koronavirusom u Japanu, više od 30.000 u Tokiju

U prestonici Tokiju i celoj zemlji dnevni broj novozaraženih prešao je 180.000, što je apsolutni rekord od početka epidemije kovida 19.

U prestonici Tokiju broj prijavljenih novih slučajeva dostigao je 31.878, što je ubedljivo najviši nivo do sada. Ilustracije radi, sledeći najlošiji rezultat zabeležen je još 2. februara ove godine kada je novi soj koronavirusa pronađen kod nešto više od 21.500 osoba.

I u gradu Osaki, po veličini drugom naselju u Japanu, zabeležno je više od 22.000 novih slučajeva zaraze, što je takođe rekord.

Vlasti smatraju da su rekordni brojevi u ovom, sedmom talasu posledica delovanja visokozarazne podvrste soja omikron "BA 5" i opuštanja stanovništva usled velikih vrućina, odnosno, odlazaka u kafane, restorane i na izlete.

Portparol vlade Hirokazu Macuno izjavio je, međutim, na konferenciji za štampu da vlasti neće preuzimati nikakve opšte vanredne mere, već da će se koncentrisati na to da zaštite najstarije građane. 

Razlog za to su relativno niska smrtnost pomenute podvrste omikrona i iscrpljenost ekonomije epidemiološkim merama u prethodnim godinama.

Sličnu politiku ranije tokom meseca objavile su i gradske vlasti Tokija, koje su saopštile da neće uvoditi ograničenja kretanja ili rada ugostiteljskih objekata, već da će napore usmeriti na to da se spreče smrtni slučajevi među zaraženima.

Ipak, one su danas podigle nivo opreza za medicinske ustanove na najviši zbog zabrinutosti da su laboratorije i hitna pomoć preopterećene eksplozijom broja novozaraženih i zbog mogućnosti da zdravstveni radnici zbog bolesti i karantina neće biti u stanju da odgovore na narasle potrebe za medicinskom negom.

Gradske vlasti povećale su broj telefonskih brojeva na kojima građani mogu da potraže savete u vezi sa kovidom i pozvale stanovništvo da se vrati detaljnom sprovođenju ličnih higijenskih mera kao što su nošenje maske i dezinfekcija ruku.

Interesantno je da u Japanu tek sada započinju šira klinička ispitivanja domaće vakcine, kao i da su zdravstvene vlasti upravo odbile da odobre prvi domaći oralni lek protiv kovida kompanije "Šionogi".

Naime, panel eksperata japanskog Ministarstva zdravlja, rada i socijalnih pitanja je ocenio da je lek po imenu "Zokova" koji je proizvela ta kompanija, umanjio prisustvo virusa u organizmu zaraženih, ali ne u tolikoj meri da bi simptomi bili olakšani i bolest izlečena.

Prema podacima japanskog javnog TV servisa "NHK", u Zemlji izlazećeg sunca do sada je zvanično registrovano nešto više od 10 miliona zaraženih, dok je život izgubilo oko 31.700 osoba.