Čitaj mi!

Nova zaražavanja u svetu, da li smo se prerano obradovali skidanju maski

Posle nešto više od mesec dana u mnogim zemljama ponovo raste broj novozaraženih korona virusom. Svetska zdravstvena organizacija poručuje da je kraj pandemije daleko. Mogla bi da se okonča ove godine, ali ako u svakoj zemlji bude vakcinisano 70 odsto stanovnika.

Ukidanje protivepidemijskih mera u svetu dovelo je do porasta broja inficiranih zaraznijom podvarijantom omikron soja korona virusa, navodi SZO.

Najveći skok je zabeležen u Kini, u provinciji Džilin, a manja žarišta su u Pekingu, Šangaju i Šenženu.

"Kina će nastaviti da se bori sa epidemijama koje su uglavnom izazvane varijantom omikrona, registrovanom u mnogim mestima. Prevencija i kontrola postaju sve teže i komplikovanije", kaže Vang Hešeng, potpredsednik kineske Nacionalne zdravstvene komisije.

Ipak, rekorder je Južna Koreja. Juče je registrovano više od 600 hiljada novih slučajeva, a 429 ljudi je preminulo. U toj zemlji je 87 odsto građana primilo dve doze vakcine, a 63 odsto i treću.

"Jedan od razloga za porast broja novih slučajeva jeste virus omikron BA2, koji se brže i više prenosi. To je povezano sa povećanjem infekcija stelt omikronom. Kod nas je u februaru broj inficiranih povećan 26 odsto", rekao je Li Sangvon, predstavnik južnokorejskog Ministarstva zdravlja i socijalne politike.

U Africi je više novoinficiranih, a manje smrtnih slučajeva. U Evropi se broj infekcija prvo smanjio, ali je nedavno ponovo porastao, naročito u Nemačkoj i Austriji.

Svetska zdravstvena organizacija ponavlja upozorenje da se protivi preranom ukidanju zaštitnih mera, kao što su nošenje maski i držanje fizičkog rastojanja.