Čitaj mi!

Austrija privremeno obustavila obaveznu vakcinaciju

Vlada Austrije je odlučila da povuče zakonski akt o obaveznoj vakcinaciji protiv kovida. Ministar zdravlja Johanes Rauh najavio je da će situacija biti praćena i za tri meseca biti doneta nova odluka u vezi obavezne vakcinacije. Ekspertska komisija upozorila je da je velika verovatnoća da će na jesen doći do novog masivnog talasa korone.

Od 1. februara u Austriji je na snazi Zakon o obaveznoj vakcinaciji protiv koronavirusa. Međutim, vlada te države je odlučila da privremeno povuče taj zakonski akt.

Ocenjeno je da su omikron varijanta i njena rezistentnost obaveznu vakcinaciju učinile opsoletnom. O novom zakonu će se razgovarati za tri meseca.

Ministarka za ustavna pitanja Karoline Edštadler rekla je, na konferenciji za novinare posle sednice vlade, da obavezna vakcinacija zbog omikron soja nije srazmerna mera.

Ministar zdravlja Johanes Rauh najavio je da će situacija biti praćena i za tri meseca biti doneta nova odluka u vezi obavezne vakcinacije.

Bilo je planirano, kada se uvodio Zakon o obaveznoj vakcinaciji, da od sredine marta kreće kažnjavanje svih nevakcinisanih građana.

Svoju odluku o privremenoj obustavu primene obavezne vakcinacije vlada je donela na osnovu izveštaja komisije eksperata.

Edštadler je kazala da se preporuke eksperata primenjuju.

"Danas nije ispisano poslednje poglavlje u vezi obavezne vakcinacije. Kao što je i virus promenljiv moramo i mi biti felskibilni i prilagodljivi. Zato Zakon o obaveznoj vakcinaciji ostaje, ali se neće primenjivati", objasnila je ona.

Edštadler je kazala da je zakon bez sankcija besmislen i beskoristan, zbog čega je doneta odluka da se privremeno ne primenjuje i da neće biti kontrola.

Dodala je da je Zakon fleksibilan i da je za privremeno obustavljanje primene dovoljna samo uredba Ministarstva zdravlja i odluka palamenta, ali ne i promena zakona.

Ako bude ponovo bilo potrebno Zakon će se primenjivati, najavila je Edštadler.

Rauh je kazao da će Komisija najkasnije za tri meseca podneti sledeći izveštaj, a nakon toga će uslediti nove odluke.

Novi ministar je istakao da vakcinacija štiti, i apelovao na građane da se vakcinišu ako to do sada nisu učinili.

"Na jesen moguć novi talas korone"

Ekspertska komisija upozorila je u svom izveštaju da je velika verovatnoća da će na jesen doći do novog masivnog talasa korone.

Eksperti naglašavaju da treba biti pripremljen za taj talas, jer u suprotnom ne mogu da se isključe mere kao što je lokdaun.

Međutim, trenutno obavezna vakcinacija nije potrebna, odnosno "primerena", naveli su oni.

Istovremeno eksperti podvlače da je vakcina ključni instrument u borbi protiv pandemije.

"U osnovi je obavezna vakcinacija dobro sredstvo za osiiguranje visoke stope vakcinisanosti i u suštini je i dalje svrsishodna da se spreči preopterećenje zdravstvenog sistema", dodaju eksperti.

Međutim, trenutak primene zavisi od više faktora, na primer od epidemiološkog razvoja, koliko imunitet vakcinom opada, koliko terapije mogu zameniti vakcinu.