Čitaj mi!

Dve godine od zaključavanja Italije – život u strahu i lokdaunu

Pre dve godine, na današnji dan, tadašnji premijer Italije Đuzepe Konte u obraćanju naciji saopštio je da je od tog momenta čitava zemlja u lokdaunu. Reč koju do tada Italijani nisu upotrebljavali, a mnogi nisu znali ni šta znači, ali postala je deo svakodnevice narednih meseci. Premijer je na konferenciji za štampu izjavio: "Broj obolelih, kao i preminulih je drastično porastao, tako da od danas jednostavno ostajemo kod kuće".

Italija je 9. marta 2020. godine doživela ono što do tada nije mogla da zamisli – svi građani su ostali u svojim domovima, a svet su obišle fotografije Rima, Venecije, Firence i Milana, gradova koji inače vrve od turista, a na kojima od tog dana više nije bilo nikoga.

U strahu od "nevidljivog neprijatelja", Italijani su izlazili samo za osnovne životne namirnice za koje su čekali u redu sa maskama i rukavicama: jedan po jedan, na distanci od dva metra i susrećući se preko kompjuterskog monitora.

Proleće su dočekali sedeći na terasama i okvirima prozora, mašući jedni drugima, na početku pevajući i tapšući lekarima i zdravstvenim radnicima uz slogan "Andra tutto bene" (Biće sve u redu), koji je utihnuo kako su prolazile sedmice, a zvuk sirena hitne pomoći bez prestanka parao tišinu.

Na ulicama nije bilo automobila, ni ljudi, a životinje su počele slobodno da šetaju gradovima.

Italijani su se zabavljali praveći pice kod kuće, ne bi li odagnali misli od virusa koji je pogodio zemlju potpuno neočekivano i to prvo njen severni deo: najrazvijeniji i industrijski deo Italije koji ima vrlo intenzivne veze sa Kinom.

Brojevi preminulih pacijenata je dostizao i 1.000 na dan, ljudi su se smeštali po bolničkim hodnicima, liftovima i umirali su sami, jer nikome nije bio dozvoljen ulazak u bolnice.

Najviše su bile pogođene zone oko Bergama.

Andrea Bočeli je održao Uskršnji koncert ispred Duoma na potpuno praznom trgu Duomo u Milanu koji je prenosio ceo svet. Italijani, koji tradicionalno vole porodična okupljanja, slavili su, ali svako u svom domu.

Svet sigurno neće zaboraviti ni fotografije Papa Franje koji se sam molio na pustom Trgu svetog Petra.

Italija je ostala u lokdaunu sve do sredine maja, kada su počele da popuštaju ozbiljne epidemijske mere, koje su i dalje na snazi u toj zemlji, koja je tek pre nekoliko dana dozvolila skidanje maski na otvorenom, dok se još uvek traži zelena propusnica sa dokazom o vakcinaciji ili preležanom kovidu.

Pre nekoliko dana je, takođe, otvorila granice za turiste iz zemalja van EU.

Vlada Italije je do danas donela preko 800 dekreta vezanih za epidemiju koronavirusom.

Vanredno stanje u Italiji, koje je produžavano nekoliko puta, prestaje 31. marta i od tada se očekuje ublažavanje mera.

Do sada je u toj zemlji koronavirusom zaraženo 13.109.000 ljudi, a 156.201 osoba je preminula.