Čitaj mi!

Naučnici otkrili mogući uzrok nastanka trombova od vakcine "Astra-Zeneka"

Naučnici veruju da su otkrili uzrok veoma retke pojave krvnih ugrušaka koji se pojavljuju nakon primanja vakcine protiv koronavirusa koju su razvili Univerzitet Oksford i kompanija "Astra-Zeneka".

Prema podacima tima velških i američkih naučnika, neželjena reakcija nastaje zbog načina na koji se adenovirus, koji koristi vakcina za prebacivanje genetskog materijala koronavirusa u ćelije, vezuje sa specifičnim proteinom u krvi, poznatim kao trombocitni faktor 4 (PF4), preneo je Gardijan.

Istraživači misle da bi to moglo da izazove lančanu reakciju u imunom sistemu koji može da izazove krvne ugruške, poznate kao imuna trombocitopenija indukovana vakcinom (VITT).

Profesor sa Univerziteta medicine u Kardifu Alan Parker rekao je da se nada da bi njihova otkrića mogla da pomognu u boljem razumevanju neželjenih reakcija novih vakcina i da se potencijalno napravi modifikovana vakcina koja bi preokrenula tok pandemije.

"Naši podaci potvrđuju da PF4 može da se vezuje za adenoviruse, što je važan korak u otkrivanju mehanizma koji se krije iza VITT. Uspostavljanje mehanizma trebalo bi da pomogne u prevenciji i lečenju ovog poremećaja", objasnio je Parker.

U istraživanju su učestvovali i naučnici "Astra-Zeneke", a iz kompanije su rekli za Bi-Bi-Si da "istraživanje nudi zanimljiva zapažanja i da 'Astra-Zeneka' istražuje načine da maksimalno iskoristi nova otkrića kako bi se uklonila ova izuzetno retka nuspojava".