Čitaj mi!

Omikron, nova "zabrinjavajuća" varijanta koronavirusa

Tehnička savetodavna grupa za evoluciju virusa SARS-CoV-2, nezavisna grupa stručnjaka koja periodično prati i ocenjuje evoluciju koronavirusa i procenjuje da li određene mutacije i kombinacije mutacija menjaju ponašanje virusa, sastala se da proceni varijantu SARS-CoV-2 - B.1.1.529, saopštio je SZO. Ta varijanta koronavirusa označena je kao "zabrinjavajuća" i dat joj je naziv "Omikron".

Varijanta B.1.1.529 je prvi put prijavljena SZO iz Južne Afrike 24. novembra 2021. Epidemiološku situaciju u Južnoj Africi karakterišu tri različita pika prijavljenih slučajeva, od kojih je poslednja bila pretežno delta varijanta, navodi se na sajtu Svetske zdravstvene organizacije.

Poslednjih nedelja, broj infekcija se naglo povećao, što se poklapa sa otkrivanjem varijante B.1.1.529. Prva poznata potvrđena infekcija B.1.1.529 varijantom bila je iz uzorka prikupljenog 9. novembra 2021.

U Belgiji je potvrđen prvi slučaj novog soja koronavirusa otkrivenog u južnoj Africi. To je prvi potvrđeni slučaj novog virusa u Evropi, saopštile su belgijske zdravstvene vlasti.

SZO navodi da ta varijanta ima veliki broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće.

Preliminarni dokazi ukazuju na povećan rizik od ponovne infekcije tom varijantom, u poređenju sa drugim varijantama. Čini se da se broj slučajeva zaraze varijantom B.1.1.529 povećava u skoro svim provincijama u Južnoj Africi.

Kako se navodi, trenutna SARS-CoV-2 pi-si-ar dijagnostika nastavlja da otkriva tu varijantu virusa. Nekoliko laboratorija je ukazalo da za jedan široko korišćeni pi-si-ar test, jedan od tri ciljna gena nije detektovan (što se naziva ispadanje S gena ili neuspeh S gena) i taj test se stoga može koristiti kao marker za tu varijantu, u očekivanju potvrde sekvenciranja.

Koristeći taj pristup, ta varijanta je otkrivena po bržoj stopi od prethodnih porasta infekcije, što sugeriše da može imati prednost u rastu, navodi SZO.

U toku su brojne studije i Tehnička savetodavna grupa za evoluciju virusa SARS-CoV-2 će nastaviti da procenjuje tu varijantu. SZO će saopštiti nove nalaze državama članicama i javnosti po potrebi, dodaje se u saopštenju.

Na osnovu predstavljenih dokaza koji ukazuju na štetnu promenu u epidemiologiji kovida-19, Grupa je savetovala SZO da tu varijantu treba označiti kao "varijantu za zabrinutost", a SZO je označila B.1.1.529 kao "zabrinjavajuću" i dao joj naziv Omikron.

Zbog toga, od zemalja se traži da poboljšaju napore za praćenje i sekvencioniranje kako bi bolje razumeli cirkulišuće varijante Sars-Cov-2 virusa, da dostave kompletne sekvence genoma i povezane metapodatke u javno dostupnu bazu podataka, prijave početne slučajeve (klastere) povezane sa infekcijom "zabrinjavajuće varijante" virusa SZO.

Od država se traži i da tamo gde postoje kapaciteti i u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom, obavljaju terenska istraživanja i laboratorijske procene kako bi se poboljšalo razumevanje potencijalnih uticaja "zabrinjavajuće varijante" na epidemiologiju kovida 19, kao i ozbiljnost, efikasnost javnih zdravstvenih i socijalnih mera, dijagnostičke metode, imuni odgovor, antitela neutralizacija, ili druge relevantne karakteristike.

SZO podseća pojedince da preduzmu mere da smanje rizik od kovida 19 proverenim merama kao što su nošenje dobro maski, higijena ruku, fizičko distanciranje, poboljšanje ventilacije zatvorenih prostora, izbegavanje prepunih prostora i vakcinacija.