Čitaj mi!

Ko sme, a ko ne sme u Nemačku?

Da li moram u karantin ili je dovoljno da imam negativan test? Pravila o ulasku na teritoriju Nemačke i dalje su komplikovana. Ovde su odgovori na najvažnija pitanja.

Nakon dugog lokdauna koji je trajao mesecima, jedan deo Evrope ponovo se raduje putovanjima. Bez obzira na delta varijantu koronavirusa, turisti mogu da, barem u granicama Evropske unije i Šengena, putuju bez velikih prepreka.

Međutim, ukoliko želite da uđete u Nemačku morate uzeti u obzir nekoliko stvari. Jer, nova uredba je na snazi od 28. jula. U osnovi su samo produženi uslovi za ulazak koje je savezna vlada usvojila početkom jula. Sada važe do 10. septembra.

Obavezan test za nevakcinisane?

Onaj ko želi da putuje u Nemačku prvo mora da se informiše da li je zemlja iz koje dolazi u Nemačkoj klasifikovana kao rizično područje. Ako je to slučaj, mora da se popuni digitalna registracija ulaska.

Osim toga, putnici moraju da pokažu priznat negativni test na koronu, ukoliko još uvek nisu vakcinisani protiv kovida 19, ili su u poslednjih šest meseci preležali infekciju. U tom slučaju, povratnici sa odmora ne moraju u karantin.

Od 1. jula u Evropskoj uniji u upotrebi je i digitalni vakcinacioni pasoš. On olakšava ulazak u Nemačku, kao i posetu manifestacijama. Podaci o vakcinaciji, testovima ili preležanoj bolesti tu bi trebalo da budu dostupni brzo i jednostavno.

Zbog širenja delta varijante virusa u Evropi, nemačka vlada planira da od 1. avgusta uvede opšti obavezan test. U tom slučaju bi svi koji ulaze u Nemačku, bez obzira iz koje zemlje dolaze i bez obzira kojim prevoznim sredstvom, morali da urade test na koronavirus.

Do sada je to važilo samo za one koji dolaze iz rizičnih oblasti, oblasti u kojima su rašireni novi sojevi virusa, te za sve one koji u zemlju stižu avionom. Izlečeni i vakcinisani bi, prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova, trebalo da budu izuzeti iz obaveznog testiranja.

Uvođenjem obaveznog testiranja mogla bi da bude ukinuta kategorija tzv. jednostavnih rizičnih oblasti, sa sedmodnevnom incidencom iznad 50, a ispod 200 zaraženih. No, do sada nije bilo nikakvih konkretnih odluka vlade.

Obavezan karantin za putnike iz oblasti sa visokom incidencom

Početkom jula već su ukinuta upozorenja na putovanja u tzv. jednostavne rizične oblasti. U tom smislu, Ministarstvo spoljnih poslova ne upozorava eksplicitno na putovanja u te zemlje, ali moli za "poseban oprez", tako da za one koji se vraćaju iz tih oblasti ne važi obavezna digitalna registracija pri ulasku i test, osim za one koji dolaze avionom (vidi gore).

Upozorenje na putovanja u određena područja važi tek kada sedmodnevna incidenca pređe broj od 200 zaraženih, i u područja u kojima je široko raširena posebno opasna varijanta kovida 19.

U Evropi u ovom trenutku (stanje: 29. 7. 2021) nema više područja sa varijantama virusa. Međutim, Institut "Robert Koh" je u međuvremenu omiljene nemačke turističke destinacije, Španiju, Portugaliju, Holandiju i Veliku Britaniju, klasifikovao kao područja sa visokom incidencom.

Za sve putnike i povratnike sa odmora iz tih zemalja važi obavezan desetodnevni karantin, koji može da se sa negativnim testom okonča nakon pet dana. Vakcinisani i izlečeni ne moraju ni da se testiraju, niti da idu u samoizolaciju.

Inače, u ovom slučaju za decu važe ista pravila kao i za odrasle. S obzirom na to da deca i mladi u pravilu još uvek ne mogu da budu vakcinisani, po povratku iz područja sa visokom incidencom, odnosno iz područja u kojima je raširena neka od varijanti virusa, moraju u karantin.

Novom uredbom od kraja jula važiće i pojednostavljena pravila za ulazak u Nemačku za turiste iz područja u kojima su raširene varijante koronavirusa. Na spisku Instituta "Robert Koh" (stanje od 29. 7. 2021) su 11 zemalja Afrike i Latinske Amerike, među kojima su i Namibija, Južnoafrička Republika i Brazil.

Do sada su i izlečeni i vakcinisani, koji dolaze ili se vraćaju iz tih oblasti morali u 14-dnevni karantin. Ubuduće bi karantin mogao da se završi i ranije, ako pogođeni region nije više klasifikovan kao područje varijante virusa tokom perioda karantina.

Najveći broj zemalja EU u ovom trenutku ne podleže više ograničenjima ulaska, jer se ne ubrajaju u rizične oblasti zbog malog broja infekcija. Onaj ko iz tih zemalja u Nemačku stiže kopnenim putem, ne mora da bude ni vakcinisan, ni izlečen, niti mora da pokaže negativan test.

Jedino oni koji dolaze avionom moraju pre ulaska u avion da dokažu da su vakcinisani, izlečeni ili da imaju negativan test – bez obzira na to iz koje zemlje dolaze i kolika je tamo incidenca. Pravila važe i za povratnike s putovanja.

Ponovo moguć ulazak za turiste iz trećih zemalja

Dok su turistička putovanja unutar EU već duže vreme moguća pod određenim uslovima, turistima iz trećih zemalja nije bio dozvoljen ulazak u Nemačku. Ali, i to se sukcesivno menja.

Od 25. juna nemačka vlada je ukinula je zabranu ulaska za treće zemlje. Doduše, pravila važe samo za one koji su potpuno vakcinisani. Vakcine koje nije odobrila Evropska agencija za lekove (EMA) ne prihvataju se. Za putnike iz 26 tzv. trećih zemalja, među kojima su Izrael, Australija i SAD, ne važe ograničenja ulaska.

Za nemačke putnike to, međutim, ne znači da im je sada dozvoljen ulazak u treće zemlje, čak i u one čijim je građanima dozvoljen ulazak u Nemačku. Tako na primer SAD ne dozvoljavaju ulazak u zemlju nemačkim turistima. Ta uredba ostaje na snazi do daljeg kako bi se sprečilo širenje delta varijante, navodi se u najnovijem saopštenju iz Vašingtona.

Nemački turisti između olakšanja i zabrinutosti

Zbog svega toga mnogi Nemci i ove godine radije letuju u sopstvenoj zemlji. Mnogi turistički kapaciteti su popunjeni, posebno na Severnom i Baltičkom moru, kao i na jugu Nemačke.

Prema jednoj anketi Instituta za istraživanje javnog mnjenja, dve trećine Nemica i Nemaca odbija da putuje u rizične zemlje. Velika većina ispitanih pri tom podržava aktuelna pravila o karantinu.

Kritika stiže iz turističke branše – posebno zbog klasifikovanja omiljenih nemačkih turističkih ciljeva, Španije i Holandije, kao rizičnih područja, zbog čega povratnicima s odmora preti karantin.